Naslovnica / NOVICE / Jože Pregled, vse najboljše za 100-ti rojstni dan!

Jože Pregled, vse najboljše za 100-ti rojstni dan!

Sinoči je bila v Lanišah prava mala veselica, saj so številni sosedje, znanci in sorodniki prišli postaviti mlaj in narediti »ofreh« svojemu sokrajanu Jožetu Pregledu, ki danes, prav na dan sv. Jožefa, praznuje svoj 100-ti rojstni dan.

Jože Pregled je zgovoren, zabaven in klen stoletnik presenetljivo bistrega in dobrovoljnega duha, ki kljub svoji častitljivi starosti, le-te zagotovo ne kaže, povečini še vedno skrbi sam zase, občasno pa se usede celo na svoj mali traktor.

Rodil se je na današnji dan, 19. marca 1915, v veliki družini desetih oz. dvanajstih otrok, saj je imel njegov oče, ki je umrl leta 1936, dva otroka že iz prvega zakona. Jože je odraščal v družbi svojih šestih sester in treh bratov, leta 1968, ko mu je umrla tudi mama, pa je skupaj z ženo Anico, zagospodaril na kmetiji pri Zgornjem Dolencu v Lanišah.

100let-pogledl31

Stoletnik Jože Pregled v družbi svojega sokrajana in prijatelja Tomaža Černevška. Skupaj imata 180 let.

Jože je vse svoje življenje delal na domači kmetiji pri Zgornjem Dolencu, ki je slovela po tem, da so imeli pri hiši največje vole daleč naokoli, kar je v tunjiških koncih, ki so nekdaj sloveli po odličnih volih, zagotovo še posebej častitljiv dosežek. Domačini Jožeta poznajo tudi kot odličnega mesarja, zato več kot štirideset let v bližnji okolici ni bilo kolin, ki bi minile brez njega.  Nič nenavadnega torej, da so mu sokrajani na ogromen 30 metrski mlaj, ki pa je vendarle mlajši od Jožeta, poleg table s stotico, obesili še veliko krvavico.

 

Njegovi sosedje znajo povedati, da ga, kljub temu, da ga poznajo že zelo dolgo, še niso videli, da bi bil kdaj slabe volje, kar je najbrž tudi razlog, da mu nikoli ne manjka družbe. Njegova vrata so vedno odprta na stežaj, zato mu sosedje in sorodniki, kljub temu, da Jože povečini še vedno skrbi sam zase, z veseljem priskočijo na pomoč pri opravilih ali obisku zdravnika, še posebej radi, pa prisluhnejo njegovemu pripovedovanju zgodb.

100let-pogledl121

 

Jože je namreč izjemno dober in zabaven sogovornik, kar se je izkazalo tudi ob sinočnjem prejemanju čestitk in daril (za katere je skromno dejal, da jih je preveč), ko je s svojimi duhovitimi zahvalami vse prisotne dodobra nasmejal.

Ena izmed sosed, mu je za darilo, ker sta ob njegovi 95-letnici plesala »poušter tanc«, prinesla blazino, pa ji je Jože dejal, da ji ne more nič obljubiti, saj zdaj, ko je nekoliko starejši, že bolj težko poklekne.

100let-pogledl81

 

Sokrajani in sorodniki, ki so v ta namen prišli celo iz daljne Nizozemske, so Jožetu zapeli “Kolker kapljic, tolko let…”, ob tem pa so veseli, da je Jože Pregled, kot prvi v Tunjicah dočakal sto let, zato se bodo z velikim veseljem udeležili vseh praznovanj v njegovo čast, ki se jih bo v teh dneh zvrstilo še kar nekaj. Predvsem pa Jožetu želijo še obilo trdnega zdravja, da bi jih s svojo dobro voljo in iskrivostjo razveseljeval še mnogo let.

Čestitkam ob 100-letnici ter godu Jožeta Pregleda, z domačije pri Zgornjem Dolencu v Lanišah, se z največjim veseljem pridružujemo tudi sami.

Spoštovani gospod Jože, vse najboljše in na zdravje!