Naslovnica / NOVICE / Ju-hu-hu, narodne noše so spet tu!

Ju-hu-hu, narodne noše so spet tu!

S sinočnjim odprtjem 45. Dnevov narodnih noš se je tudi uradno začelo tradicionalno jesensko kamniško veseljačenje, ki ga je že prvi večer zaznamovala množica obiskovalcev, ki je do zadnjega kotička napolnila Glavni trg, da je le-ta pokal domala po šivih.

Po jutranji budnici s TV ekipo oddaje Dobro jutro, ki je dodobra predstavila ponudbo letošnjih Dnevov narodnih noš v Kamniku ter še nekoliko kramežljavemu dopoldanskemu festivalskemu utripu mesta, ki so ga zaznamovale še zadnje priprave na pestro popoldansko, predvsem pa večerno dogajanje, se je popoldne vse skupaj začelo odvijati zares.

V popoldanskih urah so bili na Malem gradu najprej odprti 2. bienalni dnevi keramike in lončarstva, ki so bili tokrat posvečeni predvsem kamniški majoliki, kajti letos mineva 160 let od začetkov izdelave poslikane keramike na Kamniškem. Vse dni festivalskega vikenda bo na Malem gradu potekala tudi ustvarjalna kolonija na kateri sodeluje okrog 40 ustvarjalcev, kar daje dober obet, da se bo tradicija poslikane keramike v Kamniku vendarle nadaljevala.

DNN 45-1 3

Fotografije: Matic Maček

Nekoliko kasneje se je dogajanje preselilo na Glavni trg, kjer so se zvrstili nastopi otroških folklornih skupin, kamniških mažoretk in mestnih godbenikov, župan Marjan Šarec in v.d. direktorja za turizem Franci Kramar, pa sta uradno odprtje 45. Dnevov, narodnih noš, razen s priložnostnimi nagovori, naznanila in potrdila z zdravico in trkom keramičnih kupic vina natočenega iz kamniške majolike, kar je bil znak, da se največja kamniška veselica lahko začne.

DNN 45-1a 42

 

Za uvodno glasbeno ogrevanje nekoliko hladnega zgodnje jesenskega večera sta najprej poskrbeli Mestna godba Kamnik ter kamniške mažoretke, po krajšem predahu, pa se je ob mraku vse skupaj začelo zares.

Skupaj z mrakom, ki je pokril prizorišče na Glavnem trgu, so se je iz vseh strani na trg začela zlivati množica obiskovalcev, ki je že ob prvih taktih, sprva sicer še nekoliko sramežljivo, nato pa vse glasneje pritegnilo znamenitemu refrenu o ti ti ti rožici, ki so jo Modrijani za boljše razpoloženje odigrali že na samem začetku in ki je na veselje staršev, iz otroških ust že pred časom izrinila nekdaj prav tako popularno majanje zizik.

DNN 45-1a 76

Glavni trg je bil res nabito poln, tako poln, da se je sinoči na Glavnem trgu bolj pilo in pelo, kajti za ples, ki je nekdaj zaznamoval večerne ure Dnevov narodnih noš, sinoči niti slučajno ni bilo dovolj prostora. Ampak večine, pretežno mladih obiskovalcev, to ni niti najmanj motilo, ampak so ob melodijah skupin Modrijani in Pop Design, ki sta se na posrečen način izmenično izmenjevali na odru, polnoštevilno vztrajali vse do konca programa, ki se je končal ob 1-ih zjutraj, skorajda nekoliko prezgodaj, saj bi večina bržčas zmogla in hotela vztrajati vse do belega dne.

DNN 45-1 15

DNN 45-1 26Fotografije: Matic Maček

Ampak nekaj moči je bilo vseeno potrebno prihraniti še za nocojšnji in nedeljski večer, saj se bo kamniška veselica s polno paro nadaljevala že danes zvečer, ko bodo na Glavnem trgu godli in igrali Čuki ter Majči, precej veselo pa utegne biti že popoldne, ko bodo v Parku Evropa nastopile simpatične Skrivnostnice, seveda pa se bo pester festivalski program odvijal preko celega dne.

Utrinki prvega dne 45. Dnevov narodnih noš v Kamniku (2015)

Fotografije: Kamnik.info in (tiste lepše) Matic Maček

X