Naslovnica / NOVICE / Junakom nočne gasilske intervencije na Veliki planini je uspelo pogasiti velik požar

Junakom nočne gasilske intervencije na Veliki planini je uspelo pogasiti velik požar

Navkljub temi, dimu, mrazu, vetru in nevarnemu terenu, je junaški trideseterici gasilcev in gasilk uspelo pogasiti velik požar na Veliki planini, ki je zaradi ognjemeta, na vrhu Velike planine oz. na Gradišču, izbruhnil kmalu po polnoči.

Nekaj minut po vstopu v novo leto je bilo tudi iz doline moč opaziti precej velik in lep ognjemet, ki se je dvignil z vrha Velike planine, žal pa je živopisno proslavljanje prihoda novega leta tokrat zahtevalo precej hud davek, saj so rakete povzročile, da se je vnela podrast na pobočju pod Gradiščem oz. Za plečem, kot temu delu Velike planine rečejo domačini.

pozar na veliki planini 4

Gasilci so obvestilo o požaru dobili ob 0.24, kljub temu, da je bilo novoletno proslavljanje na vrhuncu, pa so se gasilci in gasilke nemudoma odzvali pozivu na pomoč. Najprej so bili »proženi« gasilci PGD Kamniška Bistrica in PGD Kamnik, kmalu zatem, ko je bilo jasno, da gre za precej velik požar, pa so bili na pomoč poklicani tudi gasilci PGD Sela in PGD Srednja Vas, pri njihovem delu, pa so jim s cisterno na pomoč priskočili tudi delavci Komunalnega podjetja Kamnik.

Požar v katerem se je močno razgorela podrast z visoko travo, ruševjem in posameznimi večjimi borovci, je zajel približno dva hektara veliko območje, samo res hitremu odzivu gasilcev, pa se gre zahvaliti, da se ni razplamtel še širše.

pozar na veliki planini 0a

Foto: Sergej Hančič

Razen zahtevnega in težko dostopnega terena, je gašenje požara oviral tudi veter, ki je požar hitro širil v smeri proti Zelenemu robu, gasilci pa so bili ob tem, da so zaustavili širjenje požara proti zgornjemu robu, kjer se nahajajo tudi koče, izpostavljeni ne le gostemu dimu, zaradi česar je bilo gašenje mogoče le z uporabo dihalnih aparatov, ampak tudi pršenju vode. Mrzel in precej močan veter jim je namreč vodni prš nosil nazaj, voda pa je ob temperaturah precej pod lediščem, zmrzovala na njihovih oblačilih.

pozar na veliki planini 1

Sreča v nesreči je bila, da je bilo v rezervoarju oz. zajetju na Veliki planini dovolj vode, kajti voda iz cistern, ki so jo pripeljali s seboj, za gašenje nikakor ne bi zadostovala, če pa bi bilo vodo potrebno voziti iz doline, pa bi jim požara zagotovo ne bi uspelo tako hitro omejiti in ukrotiti.

V uspešni prvi gasilski intervenciji na Veliki planini je sodelovala dobra trideseterica gasilk in gasilcev iz štirih kamniških gasilskih društev, in sicer 13 iz PGD Kamnik, ki so na Veliko planino prihiteli s tremi vozili, 8 iz PGD Kamniška Bistrica s tremi vozili, prav tako s tremi vozili je prišlo 8 gasilcev iz PGD Sela, z dvema voziloma pa je prišlo 6 gasilcev iz PGD Srednja vas.

Intervencija je bila zaključena zjutraj ob 7.40, ko se je večina gasilcev odpravila nazaj v dolino, na prizorišču požara pa so ostali gasilci domačega društva PGD Kamniška Bistrica, ki jim je bila zaupana požarna straža.

Kar je najpomembneje, poleg tega, da so gasilci in gasilke uspeli požar pogasiti, pa k sreči ni bil nihče izmed gasilcev in gasilk, ki so sodelovali v intervenciji, tudi na račun premišljenega in strokovnega pristopa ter dobre usposobljenosti, ob gašenju požara poškodovan, dasiravno utegne kdo izmed njih posledice nocojšnjega gašenja požara, v obliki morebitnega prehlada, čutiti v prihodnjih dneh.

Za konec najbrž lahko rečemo samo to, da so naši prostovoljni gasilci in gasilke znova opravili še eno veliko dobro delo, za svoj požrtvovalni in nesebični trud, pa si zaslužijo vse priznanje in veliko zahvalo.

pozar na veliki planini 8

Dobra trideseterica kamniških gasilskih junakov in junakinj, ki jim je uspelo pogasiti nočni požar na Veliki planini.

Nadejamo se, da bo nadaljevanje leta bolj mirno od njegovega začetka, vsem prostovoljnim gasilkam in gasilcem pa želimo srečno, zdravo, predvsem pa mirno novo leto 2016.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve