Naslovnica / NOVICE / Jurjev blagoslov konj v Tunjicah

Jurjev blagoslov konj v Tunjicah

Danes dopoldne, na dan sv. Jurija, so pri sadovnjaku na Prevali v Tunjicah pripravili prvi blagoslov konj.

Na Kamniškem, kot tudi drugje po Sloveniji, blagoslovi konj običajno sicer potekajo na Štefanovo, ker pa Tunjičani z blagoslovom, kot je dejal njihov župnik Edi Strouhal, svojim sosedom niso hoteli, kot se temu reče, hoditi v zelje z še enim Štefanovim blagoslovom konj, so se na pobudo ljubiteljev konj iz Petrovega hleva odločili, da blagoslov konj raje pripravijo na god sv. Jurija.

Tunjičanom je potrebno priznati, da so za svoj blagoslov konj izbrali prav posrečen datum, kajti okrog sv. Jurija je napletenih vrsta legend, ki imajo svoje korenine še v staroverskih običajih praznovanja pomladi, nenazadnje pa je sv. Jurij najpogosteje upodobljen prav kot konjenik na belem konju.

Kljub temu, da današnji, nič kaj pomladno obarvan dan ni bil ravno naklonjen ježi oz. vožnji s kočijo, se je pri sadovnjaku na Prevali v Tunjicah dopoldne zbralo dober ducat konj, ki so jih tjakaj prijezdili oz. pripeljali njihovi lastniki, blagoslovu, ki ga je opravil župnik Edi Strouhal, pa je prisostvovalo še precej več ljubiteljev konj, vključno s cerkvenimi pevci s kora sv. Ane v Tunjicah, ki so blagoslov pospremili in popestrili tudi s pesmijo.

 

So bili pa konjički, razen blagoslovova, deležni tudi grižljaja žegnanega kruha ter blagoslovljene soli, njihovi lastniki pa manjše pogostitve, kot je v Tunjicah ob takih priložnostih običajno.

X