Naslovnica / NOVICE / Kako nastane čokolada?

Kako nastane čokolada?

Šestošolci kamniških osnovnih šol (OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Frana Albrehta, OŠ Toma Brejca, OŠ Marije Vere in OŠ Stranje), ki obiskujemo nemščino kot neobvezni izbirni predmet, so se 1. aprila odpravili na skupno ekskurzijo v Avstrijo. Tam so si v Riegersburgu ogledali čokoladnico Zotter, nato pa še Gradec – glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske.

Naša pot se je začela ob 6.30, ko smo se kot zadnji potniki vkrcali na dvonadstropni avtobus in se odpeljali izpred šole v Šmartnem. Po uri in pol prijetne vožnje smo prispeli do Šentilja, kjer smo imeli odmor za malico. Sledila je vožnja proti Riegersburgu – proti čokoladnici.

Ko smo prispeli, smo si najprej ogledali film o nastanku čokolade. Potem smo se odpravili v “deželo čokolade”, kjer smo imeli priložnost okusiti več kot 400 vrst čokolade. Bilo je zelo zabavno. Po ogledu (oz. pokušanju) čokolade smo se ustavili še v Zotterjevi čokoladni trgovini (SchokoLaden).

Nato smo se odpravili v Gradec. Tam smo si ogledali različne znamenitosti (opero, mestno hišo, “prijaznega vesoljčka”, Otok na Muri …). Sledil je ogled Grajskega hriba, na katerega smo se povzpeli z vzpenjačo. Tam smo si ogledali še zvonik Liesl in urni stolp – simbol Gradca. Na Grajskem hribu je bilo lepo, saj smo od tam imeli odličen razgled na celotno mesto.

Po ogledu hriba smo odšli po 250-ih stopnicah nazaj v mesto in nato proti avobusu.

Na poti domov smo poslušali glasbo in peli. Ob 19.30 smo prispeli domov. Bili smo veseli in utrujeni. Ta dan smo doživeli veliko novega in se imeli zelo lepo.

Eva Rovanšek

X