Naslovnica / KULTURA / »Kam greš, slovenska noša?«

»Kam greš, slovenska noša?«

Delo Pokažem se fantu v pisanem gvantu se ukvarja z zgodovino narodnih noš. Tiskano na kakovosten papir, poudarja skrb avtorjev za prihodnost dediščine. Oblačilni tradiciji sta avtorja dr. Marija Klobčar in dr. Bojan Knific z uredniki mag. Bredo Podbrežnik Vukmir, mag. Zoro Torkar in Tonetom Ftičarjem postavili etnografski spomenik.

Na stotine fotografij nam prikazuje, kako so se za posebne priložnosti oblačili narodno zavedni meščani, še posebej na Gorenjskem, zato je ta noša postala simbol slovenstva. Noše so se kot način izkazovanja pripadnosti narodu nosile v obdobju narodnega prebujenja, narodne pomladi; izkazovanje narodne pripadnosti je trajalo približno do izpolnitve sanj o svobodi, ki so država postale v obliki Države SHS.

Prihodnost noš bi lahko bila kot protokolarne obleke, kakor jih že sedaj uporabljajo predstavniki zalivskih držav, to so nenazadnje poskusili tudi slovenski predstavniki, vendar gre pod vprašaj postaviti primernost trenutka.

Je pa čas primeren za uporabo elementov tradicionalnih oblek, ki bi se lahko dodali  današnjim oblekam. S tem, ko bi se obleke sestavilo iz elementov noš, bi se jim dodala vrednost, tudi na izgledu. Vemo, da so klasične obleke vedno v modi, kar bi služilo kot protiutež sodobnim smernicam hitro spreminjajoče se mode.

Cena knjige znaša 24,90 €, postavljena pa je bila z željo po lažji dostopnosti; glede na dosedanjo prodajanost vidimo, da je zanimanje zanjo veliko in potrjujemo pravilnost odločitve.

Javnost lahko delo kupi v kamniški turistični pisarni, na Glavnem trgu 2, vse, ki bi zanj izkazali zanimanje, prosimo, da z nami stopite v stik:

 

  1. T: +386 1 831 82 50 ali +386 31 388 324
  2. E: tic@visitkamnik.com
  3. FB: https://www.facebook.com/visit.kamnik/
  4. IG: https://www.instagram.com/visitkamnik/

 

Besedilo in fotografije: Zavod za turizem in šport Kamnik