Naslovnica / KULTURA / Kam so šle vse fabrike: Svilanit

Kam so šle vse fabrike: Svilanit

V Medobčinskem muzeju na gradu Zaprice se je včeraj odvila še ena v vrsti zanimivih prireditev, ki so, v sklopu odmevne razstave »Kam so šle vse fabrike?«, posvečene nekdanji in izginjajoči kamniški industriji.

Tokratni pogovorni večer se je začel s predstavitvijo kratkega filma o Svilanitu iz leta 1975, iz časov, ko je bila kamniška industrija v največjem razcvetu ter nadaljeval, pod vodstvom avtorja razstave »Kam so šle vse fabrike?« Marka Kumra, ki je večer tudi povezoval, s kratkim vodenim ogledom dela razstave posvečenega Svilanitu.

svilanit-zaprice11

O zgodovini in delu nekdaj znamenite kamniške tekstilne tovarne, ki jo je ustanovil Franjo Lipovec, sta spregovorili gostji Magda Ribič in Ivana Skamen, obe »stari Svilanitovki«, ki sta zanimivosti o nekdanjem utripu in delu tovarne, v kateri sta pustili ne le dobršen del življenja, ampak tudi duše, stresali kot z rokava.

svilanit-zaprice51

Magda Ribič, ki je Medobčinskemu muzeju Kamnik podarila del svojega osebnega arhiva in dokumentacije, je na kratko predstavila drobec tehnološkega procesa in s precejšno grenkobo v glasu dejala, da je največja škoda, ki se je zgodila z ukinitvijo proizvodnje v Kamniku, predvsem izguba znanja, saj se je le-to v Svilanitu prenašalo iz generacije v generacijo. V Svilanitu so imeli tako znanje, kot tudi kvaliteto, in bi se, z nekaj prilagodljivosti in iznajdljivosti, najbrž še naprej dalo delati, če bi jih ne prevzeli lastniki, ki niso znali ne ceniti, ne tržiti »kupljenega« znanja in zmožnosti.

svilanit-zaprice91

Na drugi strani je Ivana Skamen (sinoči praznovala tudi svoj rojstni dan, zato priložnost izkoriščamo za zapoznelo čestitko), predstavila še drugo plat Svilanita, ki ni bila zgolj tovarna v kateri so bile zaposlene cele družine in generacije, ampak tudi stičišče usod in življenj. Njena pripoved o nekdanji skrbi za delavce in možnosti, ki so jih le-ti lahko koristili, iz današnjega vidika zaposlenih meji že skorajda na fantazijsko pripoved, saj danes zaposleni o stanovanjskem skladu, preventivnem zdravljenju v toplicah, možnostih internega izobraževanja, koriščenju številnih lastnih počitniških kapacitet ter vrste drugih aktivnosti, med katerimi je bila tudi opoldanska telovadba v proizvodnji, bržčas lahko samo še sanjajo.

svilanit-zaprice111

Skratka, na gradu Zaprice se je sinoči odvil še en zanimiv postindustrijski večer, ki bi mu, sploh glede na nedavno popolno ukinitev in selitev Svilanitove proizvodnje v tujino, morda lahko pripisali kar značaj komemoracije oz. zapoznele maše zadušnice.