Naslovnica / NOVICE / Kamničan Jože Berlec prejel najvišje priznanje Civilne zaščite

Kamničan Jože Berlec prejel najvišje priznanje Civilne zaščite

Na osrednji slovesnosti od dnevu Civilne zaščite na Brdu pri Kranju, so bila včeraj podeljena priznanja Civilne zaščite. Najvišje priznanje, nagrado za življenjsko delo, je prejel Kamničan Joško Berlec, za 40-letno strokovno, predano delo na področju gasilstva. Bilo je podeljenih še 7 plaket, 12 zlatih, 10 srebrnih in 39 bronastih znakov CZ. Slednje v zahvalo tudi 22 ustanovam iz tujine, ki so se ob žledu odzvale na prošnjo za reševalno pomoč. Nagrajenim so zaploskali tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade dr. Miro Cerar in minister za obrambo Janko Veber.

Letos je priznanj za izjemno delo na področju zaščite in reševanja več kot minula leta, ker smo lani doživeli štiri obsežne poplave, v februarju pa naravno nesrečo z žledom, ki je bila po obsegu, posledicah in trajanju največja naravna nesreča v Sloveniji, ob kateri smo prvič zaprosili za mednarodno reševalno pomoč. Komisija je potrdila 960 predlogov za priznanja: 802 bronastih, 70 srebrnih in 68 zlatih znakov, 19 plaket ter kipec Civilne zaščite za življenjsko delo.

V zahvalo so bila priznanja podeljena tudi 29 organizacijam iz 11 držav, ki so se odzvale na prošnjo za pomoč v obliki električnih agregatov in reševalnih ekip. To so Avstrija, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška, Srbija in ZDA. Na osrednji slovesnosti jih je bilo izročenih 22.

joze_brlec1

Foto: Anže Malovrh / STA

KIPEC Civilne zaščite kot nagrado za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami:

Jože Brlec - Foto: POP TV

Jože Brlec – Foto: POP TV

Joško Berlec se je rodil 25. oktobra 1949 v Kamniku. V rodnem kraju je obiskoval tudi osnovno šolo, nato pa sta ga pot in želja po znanju vodili v Ljubljano, kjer je končal študij na Fakulteti za strojništvo.

Leta 1957 je z vstopom v Prostovoljno gasilsko društvo Kamnik potrdil bogato družinsko tradicijo pomagati ljudem v stiski. Za gasilstvo ga je že v mladih letih navdušil oče, tudi sam še vedno zavzet gasilec. Vedel je, da je lahko dober gasilec le tisti, ki se nenehno izobražuje, zato je opravil več tečajev in gasilskih specialnosti. Ima čin visoki gasilski častnik 2. stopnje in več kot 40 let operativnega gasilskega staža.

Na bogati gasilski poti je opravljal več pomembnih in odgovornih funkcij. Bil je poveljnik PGD Kamnik in GZ Kamnik ter tri mandate poveljnik regije Ljubljana 3. Na Gasilski zvezi Slovenije je bil kar štiri mandate član poveljstva, dva mandata podpoveljnik in tri mandate član predsedstva. Kot večletni vodja Komisije za gasilsko tehniko pri Gasilski zvezi Slovenije je veliko časa namenil tipizaciji gasilskih vozil in opreme. Pomembno delo je opravljal tudi kot mednarodni strokovnjak za tekmovanja, saj je bil dolgoletni član mednarodne tekmovalne komisije pri CTIF in je kot sodnik sodeloval na več gasilskih olimpijadah.

Vodil je komisijo, ki je pripravljala izhodišča za organizacijo pokrajinskih zvez, katere sklepi so povzročili pomembne spremembe v statutih na drugih ravneh. Bogato znanje je posredoval mnogim tečajnikom in slušateljem pri usposabljanju na vseh ravneh.

j-brlec1

Foto: Anže Malovrh / STA

S sklepom Vlade Republike Slovenije je bil leta 2002 imenovan v Štab Civilne zaščite za ljubljansko regijo, v njem pa je aktivno sodeloval do konca leta 2013. Z znanjem in izkušnjami iz gasilstva je prispeval k strokovnemu delu štaba, predvsem pri pripravi ter sprejemanju načrtov zaščite in reševanja, državnih vajah ter naravnih in drugih nesrečah.

Vedno je znal najti pravično in tankočutno pot med gasilskim delovanjem, pripadniki Civilne zaščite, službenimi obveznostmi na vodstvenih mestih – kar je potrdil ob prevzemu orodjarne in strojegradnje v podjetju ETI Izlake – ter posvečanjem družini, v kateri gasilsko družinsko tradicijo nadaljujeta njegova sinova.

Za vsestransko in vestno delo je bil večkrat nagrajen v domovini in velikokrat tudi zunaj njenih meja. Naj omenimo le najžlahtnejši nagradi – priznanje Matevža Haceta in zlati znak Civilne zaščite.

Joško Berlec je s svojim delom pustil neizbrisen pečat v gasilstvu ter varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami nasploh, zato mu danes za njegovo življenjsko delo podeljujemo še kipec Civilne zaščite.

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve