Naslovnica / KULTURA / Kamnik je srečal Indijo

Kamnik je srečal Indijo

Prijatelji glasbe so se to soboto zbrali v Domu kulture Kamnik, kjer so bili priča prijetnemu dogodku, ko Kamnik sreča Indijo.   Indijsko – kamniški večer, je bil obarvan s fuzijo indijske klasične glasbe ter z razstavo indijske fotografije o kršačanskih cerkvah in relikvijah iz Indije, mesta Goa. Prijazno vabljeni v DKK na ogled razstave.    

Naš Kamnik, Stein, kamen, nekoliko trd, a skozi zgodovino trden, nekoliko svojeglav, a hkrati edinstven v svojih posebnostih, ves čas na prepihu, a hkrati v varnem objemu kamniških planin, je srečal pisano starodavno damo, ki je hkrati stara in mlada, čeprav umirjena in zrela, istočasno čutiš njen živahni utrip, polna nasprotij in skrivnosti, neizmerno rodovitna, bogata v umetnosti in obredih, prepletena s svilo, barvami, vonjavami, okusi… Dežela mnogih verstev in jezikov, zibelka glasbe, ki je univerzalni jezik našega vesolja.

kamnik sreca indijo 5

V neizmerno veseje nam je, da so se nam predstavili znani in priznani indijski glasbeniki, ki so spregovorili v imenu celotne Indije ter nagovarjali nas in naš Kamnik, da smo se prepustili drugačnim tonom, ritmom, spevom… Pa vendar tako domačim, razumljivim… Saj glasba je naš skupni jezik.

Številčno majhno publiko je pozdravil tudi podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, ki je pozdravil prvega sekretarja indijskega veleposlaništva v Sloveniji g. Prabhata Ranjana Nayaka in indijske goste ter povedal, da ni pomebno, da se koncerta ni udeležila množica ljudi, temveč je pomebno sporočilo tega večera, da je prvi korak v spoznavanju in povezovanju dveh različnih kultur, narejen:

“V čast mi je, da vas ob tej priložnosti lahko toplo pozdravim in vam zaželim prijeten večer ob poslušanju indijske klasične glasbe v izvedbi priznanih in znanih indijskih glasbenikov, ki nam bodo ta večer skozi njihove milozvočne inštrumente  pričarali občutenje indijske kulture na najbolj subtilen način.

Osebno srčno podpiram odpiranje Kamnika navzven – v svet – in sem vesel, da je danes naš Kamnik srečal Indijo –  starodavno damo tisočerih obrazov, okusov, vonjev, oblik ter – priložnosti. Da, Indija je vsekakor tudi dežela tisočerih priložnosti in prav zato si želimo tako kulturnih kot poslovnih izmenjav s to daljno deželo, ki pa v gospodarskem pomenu dobiva vedno večjo in vedno pomembnejšo vlogo. Zahodni strokovnjaki napovedujejo, da bo Indija kot velesila zmagovalka 21. Stoletja. Zato je lahko več kot jasno, da bo poslovanje z Indijo velikega pomena tudi za slovenske podjetnike in obrtnike. Indija je z več kot milijardo prebivalcev namreč druga največja država na svetu.Vemo, da kar nekaj slovenskih podjetij že posluje z Indijo, nekaj se jih šele spogleduje z velikim indijskim trgom in vesel sem, da so med njimi tudi kamniška podjetja.

Vendar danes smo skupaj zato, da Indijo občutimo in spoznavamo skozi glasbo, ki je univerzalni jezik na našem planetu, ki ga razumemo in sprejemamo prav vsi…”

kamnik sreca indijo 10

Na indijskem inštrumentu flavti bansuri je zaigral maestro Rišab Prasana, maestro Sandip Banerdži je igral na indijsko tablo, maestro Nicolas Delaigue pa je pokazal svojo umetnost igranja na indijski sitar.

Ob polni luni so indijski glasbeniki pričarali svoji publiki prav magični večer.

Besedilo in fotografije: Nina Irt