Naslovnica / NOVICE / Kamniška posebnost: Ukoreninjen opozorilni stebriček v Bistričici

Kamniška posebnost: Ukoreninjen opozorilni stebriček v Bistričici

Janežičeva vas v Bistričici, kjer so pred kakima dvema letoma prišli do nove oz. obnovljene ceste, se ponaša s svojevrstno znamenitostjo – ukoreninjenim opozorilnim stebričkom.

Legenda o pojavu čudežnega stebrička, ki ga svoje čase ni predvidel niti vsevedni Svatnški boh, pravi, da so tamkajšnji krajani delavce gradbenega podjetja tekom gradnje ceste, še preden je bil položen asfalt, opozarjali na izvir oz. ponikovalnico pod cesto, ki jim je že v preteklosti, ko so cesto urejali sami, povzročala nemalo težav. Za njihova opozorila pa se pristojni, češ, kaj pa »neumni kmetje« sploh vedo o urejanju cest, niso zmenili in so, navzlic opozorilom domačinov, prek omenjenega požiralnika položili asfalt.

Zlobna cestožerska oz. asfaltožerska pošast iz globin Janežičeve vasi, pa se je novega grižljaja nadvse razveselila in ga, že kaj kmalu po obnovi ceste, z največjim veseljem začela malicati, zaradi česar je v cesti zazijala velika luknja. Ker pa globoka jama na cesti, ki jo vsak dan uporablja kar precej ljudi, običajno ni ravno najbolj praktične narave, jo je bilo potrebno, že zavoljo varnosti, označiti z opozorilnim stebričkom. Le-ta pa se je, vsaj kot je videti na prvi pogled, tekom minulega leta, skupaj z različnimi rožicami, ki jih utegnejo neuki imeti celo za plevel, že dodobra ukoreninil, vsake toliko časa, da je vse skupaj še bolj zanimivo, pa ponikne še kak centimeter v zemljo. Da je vaška posebnost Janežičeve vasi bolje vidna in opazna, pa domačini s košnjo, tako kot so to storili tudi včeraj, vsake toliko časa zgledno poskrbijo za ureditev njegove okolice.

Neka druga legenda sicer pravi, da se bo takrat, ko bo Bistričica tekla proti Kamniškemu vrhu, na kamniški občini pojavil junak, ki bo izvajalce del znal zgrabitiza kravateljc in uveljavljal reklamacijo zaradi slabo oz. površno opravljenega dela, ker pa bo do takrat minilo še najmanj par ducatov sobot, pa tamkajšnji domačini razmišljajo, da bi pri županjenjivski Marički postavili obvestilno tablo, ki bi turiste vabila gledat tudi ukoreninjeno stebričkasto bistriško čudo v Janežičevi vasi.