Naslovnica / NOVICE / Kamniške gozdne gravže

Kamniške gozdne gravže

Kot v posmeh raznim čistilnim akcijam, redarski službi, nemoči lastnikov gozdov ter urejenemu odvozu odpadkov v naši občini, sta se v gozdu nad kamniško obvoznico, ob poti, ki vodi proti kamnolomu Rudnik, znova pojavila dva kupa smeti.

Glede na to, da je v naši občini urejen odvoz odpadkov, vsak občan pa ima ob tem dvakrat na leto tudi možnost odvoza kosovnih odpadkov, ki jih je moč oddati tudi v Publicusovem zbirnem centru v Suhadolah, je domala neverjetno, da se med našimi sokrajani še vedno najdejo gravže, ki smeti odvažajo v gozd, ali kam drugam, kamor ne sodijo.

Glede na to, da se podobni odpadki večkrat letno pojavljajo na istih lokacijah, o čemer so bili večkrat obveščeni tudi policisti in občinski redarji, lahko predvidevamo, da jih odlagajo eni in isti občani, ki pa s svojim nerazumljivim početjem ne kazijo in ogrožajo zgolj okolja, ampak velike težave povzročajo tudi lastnikom zemljišč, ki morajo njihovo svinjarijo nato na lastne stroške tudi odstraniti.

Lastniki zemljišč, ki o tovrstnih primerih onesnaževanja obveščajo pristojne službe, ali pa jih obvesti kdo drug, se namreč v primeru, da storilci niso odkriti, kaj kmalu soočijo z odločbo o odstranitvi odpadkov, v primeru, da tuje svinjarije ne odstranijo, pa jih grozi celo globa.

 

Da je vse skupaj še huje, pa bi po tokratnih odpadkih lahko sodili, da jih je tamkaj odložil nekdo, ki se ukvarja z dejavnostjo, če ne celo s fušanjem na črno. V vsakem primeru pa je najbrž tak šalabajzarski pocar, da mu nekaj drobiža za odvoz odpadkov na deponijo (cca 7 centov za kilogram) predstavlja prevelik strošek, da bi si ga lahko privoščil, zato ga raje (dobesedno) strese na pleča lastnikov zemljišč, ki jih onesnaži.

Omenjeni nemarneži pa niso edini, ki povzročajo onesnaženje. Za sabo odpadke, res da v manjših količinah, v omenjenih gozdovih ob cesti, ki prek zasebnih zemljišč vodi do kamnoloma v Rudniku, občasno puščajo tudi večerni obiskovalci gozda, bodisi mladi zaljubljenci in prešuštniški parčki, ki si v zavetju gozda privoščijo nekaj ljubezenske rekreacije, ali pa mladi »žurerji«, proti katerim lastniki gozdov sicer nimajo prav nič, prosijo jih le, da za seboj pospravijo smeti.

Kakorkoli že, nadejamo se, da uspe policistom in redarjem tokrat, na podlagi sledi iz odložene svinjarije, čim prej izslediti nemarneža oz. nemarneže, jih ustrezno kaznovati in jim naložiti, da iz gozda odpeljejo odpadke tja, kamor sodijo.