Naslovnica / NOVICE / Kamniški gasilci ponovno na zmagovalnem odru

Kamniški gasilci ponovno na zmagovalnem odru

Minulo soboto je belokranjsko Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Kot-Brezje organiziralo že 9. taktično tekmovanje operativnih enot »ZMAJ 2023«. Med nastopajočimi 14 gasilskimi društvi iz belokranjske, dolenjske, ljubljanske in osrednjeslovenske regije so bili, podobno kot že lansko leto, tudi gasilci PGD Kamnik. Po lanskoletnem 4. mestu so se tokrat zavihteli tik pod vrh.

Kljub temu da je za kamniškimi gasilci na operativnem področju daleč najzahtevnejše leto glede na število intervencij v njihovi več kot 140 letni zgodovini še vseeno najdejo čas za nekoliko prijetnejša opravila. V roku slabega meseca so se tako udeležili že drugega gasilskega tekmovanja, kjer se preverjata oziroma ocenjujeta hkrati operativna podkovanost gasilskih enot in fizična pripravljenost. Kot smo že poročali, so se konec septembra udeležili tekmovanja slovenskih Gasilskih enot širšega pomena (GEŠP), kjer so zasedli odlično 3. mesto, tokrat pa so se podali v Belo krajino, kjer jih je čakalo preverjanje na petih namišljenih intervencijah (za razliko od prej omenjenega tekmovanja, kjer se ocenjuje delo na samo eni intervenciji – trčenju dveh osebnih vozil).

Ekipo PGD Kamnik so tokrat sestavljali Žiga Kotnik kot vodja ter člani Jaka Balantič, Jan Balantič, Žan Hribar, Luka Schnabl in David Zorko.

Prva točka je od ekipe zahtevala pogasitev namišljenega požara v kleti stanovanjskega objekta, iznos ponesrečenca ter odstranitev nevarnosti iz kleti.

 

Druga točka je zahtevala izvedbo gasilskega napada na streho manjšega kmetijskega objekta, kjer naj bi zagorelo ostrešje. Na tej točki so bili kamniški gasilci med vsemi ekipami najhitrejši, hkrati pa s strani sodnikov niso prejeli nobene kazenske točke.

 

Na tretji točki se je preverjalo znanje iz prve pomoči. Scenarij je prikazoval delovno nesrečo na gradbišču, kjer se sta se sočasno poškodovala dva delavca, ekipa Nujne medicinske pomoči pa je bila ravno tisti čas zasedena, zato je vsa oskrba poškodovanih prešla na gasilce.

 

Predzadnja točka je bila podobna lanskoletni točki, in sicer požar vozila, ki se je razširil še na bližnji gozd. Letos so k scenariju organizatorji dodali še obvladovanje oborožene osebe, ki se je istočasno nahajala na kraju namišljene intervencije. Ker je namen tovrstnih tekmovanj tudi izobraževanje in izpopolnitev operativnega dela v prihodnje po povratnih informacijah s strani sodnikov ob koncu vaje, so kamniški gasilci to vajo izvedli brez težav, saj so si zapomnili manjše napake, ki so jih naredili na tej točki preteklo leto ter jih letos odpravili.

 

Zadnja točka je člane ekipe spomnila na začetek meseca avgusta v kamniški občini. Tokrat je bilo k sreči potrebno obvarovati zgolj eno hišo pred namišljenim naraslim potokom ter hkrati izčrpati že nateklo vodo v klet, kjer pa so bile prisotne tudi nevarne snovi, ki pa se niso razlile. Lastnica objekta se je v hecu zahvalila kamniškim gasilcem, da so tako srčni, da so prišli rešiti celo iz Kamnika njen objekt kljub temu, da je slišala, da je bilo v kamniških koncih zelo hudo v času poplav.

 

Kot smo že uvodoma zapisali, so kamniški gasilci na koncu med 14 ekipami zasedli odlično 2. mesto. Že drugo leto zapored je slavila izredno predana in srčna ekipa PGD Zapudje, katero so kamniški tekmovalci povabili na obisk svojega gasilskega društva v času njihovega tradicionalnega gasilskega izleta, saj skoraj niso mogli verjeti, da lahko prostovoljno gasilsko društvo opravi v povprečju preko 200 intervencij na leto.

 

Vir fotografij: PGD Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve