Naslovnica / Črna kronika / Kamniški gasilci posesali vodo v bivšem Stolu, svojih težav pa še niso rešili

Kamniški gasilci posesali vodo v bivšem Stolu, svojih težav pa še niso rešili

Gasilci so danes zjutraj posredovali v industrijskem objektu na Ljubljanski cesti, kjer je prišlo do izliva vode.

Kamniški gasilci so bili danes ob 8.49 obveščeni, da je zaradi zaradi počene cevi poplavljen objekt na Ljubljanski cesti v Kamniku. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so pobrali razlito vodo.

K sreči ni bilo nič hujšega, je bila pa gasilska intervencija tokrat vsaj nekoliko posebna, saj se je na prvi poziv, kot smo bili seznanjeni iz preverjenih virov, odzvalo zelo malo gasilk in gasilcev, zaradi česar je prvemu pozivu, kakih 10 minut kasneje, sledil še drugi.

Napeti odnosi v društvu

Kot smo uspeli izvedeti iz preverjenih krogov, znotraj PGD Kamnik še vedno vladajo precej napeti odnosi, predvsem pa globok razkol med vodstvom društva in  operativnimi člani ter članicami društva. Doberšen del le-teh se je namreč, zaradi nestrinjanja z vodenjem društva odločili za nekakšno vrsto “mehkega protesta”, in sicer na način, da so se v primeru, če gre za akcijo kjer ne nastaja kaksna bistvena materialna skoda, nekateri odlocili za obstrukcijo oz. kot je dejal eden izmed njih: “Žal smo tako daleč prišli z odnosi v društvu, da so/smo nekateri zaćeli selekcionirat kam gremo…  To je bilo samo vprašanje časa.”

 

Občanom zaradi tovrstnega protesta kamniških gasilcev najbrž še ni treba biti v skrbeh, saj se bodo gasilke in gasilci še naprej kar najhitreje odzivali na vse resnejše pozive na intervencije v primerih, ko bi utegnila biti resno ogrožena varnost in premoženje občanov, ker pa je PGD Kamnik osrednje občinsko gasilsko društvo, pa je vse skupaj vseeno precej, če ne že kar zelo zaskrbljujoče.

Pojasnilo vodstva PGD Kamnik

Spričo navedenih informacij smo vodstvo PGD Kamnik prosili za pojasnitev današnjega dogajanja, obenem pa zastavili tudi vprašanje, ali je trenutno vodstvo Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik še zmožno zagotavljati zadovoljivo in zakonsko predpisano operativno raven društva?

Odgovor v imenu vodstva društva nam je poslal Jože Oblak, predsednik PGD Kamnik, ki je v odgovoru zapisal:

“Danes zjutraj nekaj pred osmo uro je na dežurno službo PGD Kamni telefoniral občan, da je v enem od poslovnih prostorov na Ljubljanski 45 počila cev in da želi, da vodo po tleh posesamo. Iz pogovora je bilo razvidno, da je bil seznanjen tudi, da PGD Duplica, ki na tem področju opravlja javno službo varstva pred požarom, teh del ne opravlja.  Poudariti moram, da PGD Kamnik ne opravlja dela sesanje vode po prostorih. Mi samo izvajamo črpanje vode v primeru ogroženosti ljudi živali in objektov. Občan je nato telefoniral na 112. Dežurni na 112 je o tem telefonično obvestil dežurnega v PGD Kamnik in prožil pozivnike z napisom,  da je potrebno na Ljubljanski 45 posesati vodo. Pozivniki je bil prožen 2 krat. V gasilnem domu je bilo 8 gasilcev in gasilk. Glede na prejete podatke je bilo odločeno,  da se gre z manjšo ekipo na ogled.  Enota je opravila ogled in se vrnila v PGD Kamnik. Ker je dežurni pridobil podatke o stanju na terenu in  je bilo ugotovljeno,  da intervencija ni potrebna in se je izvedel samo ogled. Temu primerni so bili tudi časi izvoza.

Glede na nadzor in preglede s strani pristojnih republiških organov PGD Kamnik izpolnjuje vse zahteve tako glede osrednje enote kot tudi glede kategorizacije. Iz veljavnih podatkov je društvo PGD Kamnik  eno boljših društev v svoji kategoriji v Sloveniji.”