Naslovnica / NOVICE / Kamniški gorski reševalci bodo še naprej reševali življenja

Kamniški gorski reševalci bodo še naprej reševali življenja

Včeraj je, v prostorih nekdanjega razstavišča Veronika nad kamniško kavarno, potekal redni občni zbor Društva Gorska reševalna služba Kamnik, ki šteje 57 članov.

Osnovni namen Društva GRS Kamnik, ki je bilo ustanovljeno kot 2. slovenska »rešilna postaja« leta 1922 v Stahovici, je prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na težje dostopnih terenih. Danes društvo šteje 57 članov in delujejo z vizijo, da bi tudi v prihodnosti tako uspešno oziroma še bolje izvajali osnovno dejavnost ter okrepili preventivno delovanje s pomočjo primernih sredstev.

grs_kamnik_ob_zbor41

Delovno predsedstvo je na današnjem občnem zboru predstavilo različna poročila za leto 2014, pri tem pa naj omenimo le nekatere aktivnosti: zimsko usposabljanje članov, letno usposabljanje članov, usposabljanje iskanje izgubljenih oseb s pomočjo GPS naprav, vrsta usposabljanj za pripravnike in člane, ki so bili organizirani ob četrtkih, tečaj varne hoje v gore v zimskih razmerah, aktivnosti v zvezi s postavitvijo repetitorja na Veliki planini, vrsta preventivnih aktivnosti, dežurstva na prireditvah, predstavitev dejavnosti GRS, dežurstva v poletni sezoni, redna dežurstva v helikopterski enoti na Brniku, udeležili so se Dneva reševalcev, Koflerjevega memoriala v Vratih, spominske slovesnosti na Okrešlju in drugih prireditev, ki so jih organizirala druga društva in GRZS, sestali pa so se na 12 rednih mesečnih sestankih. Leto 2014 je zaznamovala tudi tragedija, ko se dva člana Društva Gorska reševalna služba Kamnik, Peter in Aleš, nista vrnila z odprave. Člani društva so skupaj z Alpinističnim odsekom Planinskega društva Kamnik pristopili k organiziranemu zbiranju sredstev za pomoč njunima družinama. V skupni akciji je bilo do zdaj za ta namen zbranih približno 30.000 evrov, ki so jih prispevali domači in tuji donatorji. Sicer pa so imeli v lanskem letu 22 intervencij, kar je dolgoletno povprečje Društva GRS Kamnik. 19 intervencij je bilo reševalnih, 3 so bile iskalne, reševali so 19 ponesrečencev. Alpinistu, ki je plezal v JV steni Planjave, žal ni bilo pomoči. Zagotove smrti, so rešili vsaj dva ponesrečenca. Zmanjšanje števila intervencij člani pripisujejo predvsem preventivnemu delu.

grs_kamnik_ob_zbor21Zbrane reševalke in reševalce ter goste je v prostorih sprva pozdravil predsednik Društva Gorska reševalna služba Kamnik Franc Miš, ki se je zahvalil za trud, delo in pomoč vsem članicam in članom društva, vsem skupaj in vsakemu posebej, ki vsak po svojih močeh prispevajo, da v naših gorah ne bo nihče ostal brez pomoči in predstavil delo društva v lanskem letu: »Leto 2014 smo zaključili uspešno. S tem uspešno zaključujemo tudi štiriletno obdobje, uspešni pa smo predvsem zato, ker se zavedamo svojega poslanstva – čim bolj učinkovito in uspešno pomagati pomoči potrebnim. Pred petimi leti, ko sem kandidiral za mesto predsednika, sem med drugim v svoj program zapisal: »Zavzemal se bom za to, da bo vsak član društva ponosen, da je kamniški gorski reševalec.« Danes ponosno povem, da sem ponosen, da sem bil ta leta vaš predsednik. Verjamem in prepričan sem, da ste tudi vi ponosni, da ste kamniški reševalci in zelo veliko je razlogov, ki upravičujejo naš ponos. Poleg uspehov, ki jih v zadnjih letih ni bilo malo, bom omenil: Helena pod Presedlajem, Martin pod Skokom, Sandra v Skuti, Robi na Veliki planini. Nisem naštel vseh, niti nimam tega namena. Vsem je skupno, da smo jim zagotovo rešili življenje. Na to smo lahko in moramo biti ponosni. V imenu članov Upravnega odbora in v svojem imenu se vam vsem zahvaljujem za opravljeno delo. Želim, da bomo tako in še bolj uspešni tudi vnaprej.«

Izpostavil je dobro sodelovanje z Občino Kamnik, ki jim zagotavlja dobršen del sredstev za njihovo delovanje, ravno tako je bilo v tem tednu tudi potrjeno, da je Občina Kamnik našla ustrezno zemljišče za nove prostore društva, saj si v zadnjih letih intenzivno prizadeva, da jim reši prostorsko problematiko. Pohvalil je tudi zgledno sodelovanje s Planinskim društvom Kamnik, predvsem z alpinističnim odsekom, od koder prihaja večina njihovih članov.

V imenu Občine Kamnik je nekaj besed spregovoril tudi podžupan Igor Žavbi, ki je poudaril, da Društvo GRS Kamnik predstavlja pomemben del delovanja občine Kamnika na področju prostovoljstva in pomoči pri nesrečah ljudi v gorah in na terenih, ki so težje dostopni. Iskreno se je zahvalil vsem reševalkam in reševalcem za poslanstvo, ki ga tako srčno opravljajo in ima njihovo reševanje, zaščita ter pomoč neprecenljivo vrednost. Iskrene čestitke je izrekel ponovno izvoljenemu dosedanjemu predsedniku Francu Mišu.

Kot rečeno, je bil danes to volilni občni zbor in v funkciji predsednika v nadalje ostaja Franc Miš, medse so sprejeli novega člana Urbana Novaka. Podelili pa so tudi priznanja Gorske reševalne zveze Slovenije, Janez Ažman je prejel plaketo za življenjsko delo, Vladimir Habjan zlato priznanje, Aleš Janžekovič pa bronasto priznanje.

Vir: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve