Naslovnica / Črna kronika / Kamniški “džihadist” čaka na odločitev sodišča, Policija pa pravi, da nima novih podatkov o terorističnih grožnjah

Kamniški “džihadist” čaka na odločitev sodišča, Policija pa pravi, da nima novih podatkov o terorističnih grožnjah

Policija je potrdila prijetje kamniškega islamističnega oz. džihadističnega borca Roka Žavbija, ki ga sumijo dejavnosti povezanih s terorizmom, da se nahaja v priporu, pa je za STA potrdila tudi njegova odvetnica. Odločitev, ali bo prvi znani kamniški teroristični osumljenec predan italijanskim pravosodnim organom, pa naj bi bila znana že danes.

Iz Policijske uprave Ljubljana so nam posredovali izjavo za javnost, ki jo je za medije podal Drago Mengalija, predstavnik Policije za odnose z javnostmi na področju kriminalitete, v kateri je pojasnjeno tudi, da slovenski policisti v zadnjem času niso pridobili relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije izvrševala oz. pripravljala kazniva dejanja v zvezi s t.i. islamskim terorizmom.

V izjavi za javnost so policisti v zvezi s tem zapisali:

»5.  maja  2016  smo  bili  obveščeni,  da  so  italijanski varnostni organi razpisali   evropski   nalog   za  prijetje  in  predajo  zoper  26-letnega slovenskega  državljana  zaradi  suma kaznivega dejanja novačenja z namenom terorizma v skladu z italijanskim kazenskim zakonikom.

Naslednji  dan so ljubljanski kriminalisti v skladu z Zakonom o sodelovanju v  kazenskih zadevah držav članic EU prijeli iskano osebo in jo privedli na ljubljansko okrožno sodišče, kjer je bila zaslišana. Preiskovalni sodnik je zoper privedeno osebo odredil pripor.

Zadeva je trenutno v fazi sodnega postopka in nadaljnje aktivnosti policije v omenjenem primeru bodo potekale izključno v primeru odločitve sodišča, da se oseba preda italijanskim varnostnim organom.

Slovenska policija v zadnjem obdobju ni pridobila relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije izvrševala oz. pripravljala kazniva dejanja v tej zvezi. Slovenska policija intenzivno sodeluje pri operativnih aktivnostih in izmenjavi informacij, ki potekajo usklajeno tako na nacionalni in predvsem na mednarodni ravni.

Stopnja  teroristične  ogroženosti  v  Republiki  Sloveniji  ostaja  nizka.

Zaznamovana  je  z  geostrateškim položajem in neposredno bližino nekaterih območij,  kjer  je  tveganje,  ki ga predstavlja nasilna radikalizacija, ki vodi v terorizem in druge oblike ekstremnega nasilja, bistveno višje. Kljub vrsti  aktivnosti  in sistematičnemu odkrivanju ter preprečevanje tovrstnih tveganj,  do  sedaj nismo odkrili oz. potrdili, da bi v Sloveniji obstajale teroristične/ekstremistične  skupine  oz., da bi na njenem ozemlju potekalo organizirano novačenje za terorizem.

Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje novih pojavnih oblik, dejavnikov v lokalnem okolju, ki posameznike spodbujajo k temu, da se podvržejo nasilni radikalizaciji, ki vodi v terorizem in druga ekstremistična dejanja. Pri tem morajo sodelovati vsi dejavniki, ki lahko kakorkoli prispevajo k omejevanju teh tveganj (nevladni sektor, zdravstvo, sociala, šolstvo, zasebni, pa tudi raziskovalni sektor, svoje pa lahko prispevajo mladi in mediji…).

Slovenija je po vzoru tujine v 2015 vzpostavila t.i. nacionalno platformo za omejevanje nasilne radikalizacije, ki na nacionalni ravni združuje vse pristojne deležnike.«

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve