Naslovnica / NOVICE / Kamniški karneval – mesto preplavile maškare

Kamniški karneval – mesto preplavile maškare

Za letošnji Kamniški pustni karneval z gotovostjo lahko zatrdimo, da je uspel, saj je bilo mesto popoldan preplavljeno z najrazličnejšimi maškarami in pustnimi šemami.

kamniški-karneval 141

Maškare so se začele okrog pol petih zbirati pred šutensko cerkvijo, kjer so imele zbirališče, nekaj po peti pa so, z mamutom na čelu, krenile proti mestnemu Glavnemu trgu, kjer so jih čakali krofi in zabava ter seveda tudi stroga žirija, ki je izbrala najlepše maske v različnih kategorijah.

kamniški-karneval 321

K številčnemu obisku maškar je letos, poleg nekaj več reklame, zagotovo pripomoglo tudi lepo vreme, ki je bilo resda nekoliko zoprno vetrovno, ampak zima vendarle še kaže zobe, najbrž pa so ji, sodeč vsaj po številu kamniških maškar, ki so jo preganjale, zagotovo šteti dnevi, četudi star pregovor pravi: »Če ima o pustu sonce moč, mrzla bo za velika noč.«

kamniški-karneval 131

Opaziti je, da v zadnjih letih pustu in pustnim običajem nekaj več pozornosti posvečajo tudi v šolah in vrtcih, kar je zagotovo več kot pohvalno. Med maškarami so sicer resda tudi tokrat prevladovali otroci, vendar je bilo našemljenih prevej več odraslih kot prejšnje leta.

Ko je že kazalo, da bo letošnji Kamniški karneval minil brez nekdaj obveznih vozov z maškarami iz okoliških vasi, ki so bili včasih značilnost pustovanja na Kamniškem, so čast okoliških krajev rešile maškare iz Stranj.

kamniški-karneval 1271

Na Glavni trg so se namreč, v ravno pravem trenutku, pripeljali »Kolinarji iz Stranj«, s pujsi in mesarji, ki so na cesti pred pošto uprizorili pravcati mali spektakel. Z voza jim je namreč ušel prasec, vendar so ga kruti mesarji in pomočniki brž ročno ukrotili in spravili nazaj na voz, kjer ga je čakala preobrazba v “flajšmašini”. No, naj ljubitelje živali potolažimo, da pujsu ni bilo hudega, le jutri utegne biti, tako kot mesarji iz spremstva, deležen “postnega” glavobola.

kamniški-karneval 1231

Vsekakor je letošnji Kamniški pustni karneval lep obet za prihodnje leto, saj vse kaže, da pust in pustni običaji na Kamniškem, vendarle ponovno dobivajo na veljavi, vse skupaj pa je tudi lep obet za skorajšnji konec zime in dobro letino.

Med maškarami je bilo opaziti najrazličnejše like, poleg mamuta, pingvinov, rakov in mačk, tudi aktualno kamniško urgenco, kamniško majoliko ter še kopico drugih, ki si jih lahko ogledate v naši tokratni, res obsežni in bogati fotogaleriji.

Dodajamo še “uradno” poročilo organizatorja karnevala, Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik

Ulice Kamnika preplavilo rekordno število maškar

Rija, rijaraja,
Pust se sprehaja,
zemljo z zeleno barvo pomlaja…

Na pustni torek, 17. februarja so se na ulicah Kamnika zbrale najrazličnejše maškare, ki so poskrbele za pustno zabavo in pridno preganjale zimo.

Že dopoldne so se v maškare vseh barv in oblik prelevili otroci in vzgojiteljice vrtca Antona Medveda, enote Sneguljčica in Marjetica in učenci osnovne šole 27. julij ter s plesom in petjem na Glavnem trgu preganjali zimo in klicali pomlad. Pustne šeme so pozdravili župan občine Kamnik, Marjan Šarec, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, Franci Kramar in ravnateljica VVZ Antona Medveda, Renata Hojs.

Vrhunec torkovega dne je bil tradicionalen Kamniški karneval, v organizaciji Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, Mladinskega centra Kotlovnica in Plesnega kluba ŠinŠin, ki je točno ob 17. uri ob zvoku kamniškega zvonika izpred rojstne hiše Rudolfa Maistra na Šutni krenil skozi Samčev prehod in zaključil s pustnim rajanjem na Glavnem trgu. Tako so pozno popoldne v središče mesta korakali Indijanci, Kekci, roboti, vile, poskočne žabice, pridne čebelice, gasilci, dimnikarji, kavbojci, pikapolonice in še kdo. Za ubrane ritme in korake so poskrbeli člani Mestne godbe Kamnik, kamniške mažoretke Veronika, učenci Glasbene šole Kamnik in plesalke Plesne šole ŠinŠin.

Maškare so torej svoje poslanstvo vzele resno, saj je na tokratni povorki sodelovalo več kot 1000 mask, karneval je vodil Mamut, pustne maske so se popeljale z vlakcem, v sprevodu pa so se predstavile tudi lokalne pustne šeme, ki so si privoščile šale na račun kamniške industrije.

Karnevalski sprevod se je zaključil na Glavnem trgu, kjer so bile zanimive in izvirne maske nagrajene. Tekmovalo se je za najlepši Veronikin repek, ki ga je dobila maska « Kamniški vitez«, najlepšo družinsko masko je osvojila družina »Shrek«, za najbolj izvirno skupinsko masko pa je nagrado prejela skupina »Kuhanih Bistriških rakov«. Letos pa je bila nagrajena tudi najboljša množična maska v sprevodu in sicer je nagrado prejela Osnovna šola Marija Vera z masko »Kamniška Urgenca«.

Za norčave plesne ritme je v središču mesta poskrbela skupina Pivo in cigareti.

Nagrade za najboljše maske so prispevali: Terme Snovik, Dom kulture Kamnik,

Okrepčevalnica Orient, Gostilnica Pri podkvi, Kuponko.si, Kraljev hrib, Duna Imbiss Kebab, Hiša slaščic Tarangela , Storck Adria in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

Mmm, tudi po krofih je danes še posebej lepo dišalo. Tradicionalno so brezplačno razdelili 1500 okusnih pustnih krofov in prav vsaka maškara se je lahko posladkala z njimi.

Sončno, vendar tudi malce vetrovno popoldne   je na ulice privabilo rekordno število obiskovalcev, ki so danes v Kamniku imeli kaj videti.

Besedilo: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve