Naslovnica / ŠPORT / Kamniški lokostrelec Žiga Ravnikar bo odšel na olimpijske igre Tokyo 2021

Kamniški lokostrelec Žiga Ravnikar bo odšel na olimpijske igre Tokyo 2021

Žiga Ravnikar, član Lokostrelskega kluba Kamnik, je v Turčiji dosegel kvoto, ki ga bo popeljala na olimpiado v Tokio.

Včeraj popoldne se je končalo lokostrelsko tekmovanje v turškem obmorskem mestu Antalya, ki je potekalo v sklopu članskega evropskega prvenstva, dan pa je bil rezerviran za dvoboje tekmovalcev in tekmovalk tistih držav, ki pravice do nastopa (olimpijske kvote) na Olimpijskih igrah še niso dosegli.

V lokostrelstvu smo priče enim najtežjih kvalifikacij za nastop na Olimpijskih igrah. Na igrah tekmuje 64 tekmovalcev in tekmovalk z ukrivljenim lokom. Glavne kvote se dosegajo na svetovnem prvenstvu, ki praviloma poteka eno leto pred OI in na katerem se tekmovalci in tekmovalke potegujejo za polovico kvot. Ostale kvote se razdelijo na kontinentalnih prvenstvih in na zadnji tekmi za svetovni pokal, ki bo čez dva tedna potekala v Parizu.

Slovenska reprezentanca je v želji po uspehu v Antalyo odpotovala v polni zasedbi in sicer v moški kategoriji so tekmovali trije člani Lokostrelskega kluba Kamnik: Den Habjan, Žiga Ravnikar in Gašper Štrajhar, v ženski kategoriji pa so slovenske barve zastopale Ana Umer (LK Ankaran), Špela Ferš (LK Maribor) in Urška Čavič (LK Paradoks).

V obeh kategorijah so bile na voljo štiri kvote, ki so bile rezervirane za štiri najboljše na današnji tekmi. V konkurenci je tekmovalo 85 tekmovalcev in 51 tekmovalk.  In bolj ko so se dvoboji približevali vrhuncu, bolj smo se zavedali, da do uspeha ne manjka veliko. Čeprav so ostali naši že izpadli, se Žiga Ravnikar ni predal in se uvrstil v samo ¼ finala, v katerem pa se je za uvrstitev med štiri najboljše srečal z odličnim mladim Francozom Chirault Thomasom, ki pa je bil od Žiga boljši. Zgodilo pa se je, da sta se med štiri najboljše uvrstila dva Francoza, kvota za državo pa je samo ena.  Ker se je Žiga Ravnikar uvrstil na 5.mesto, je kvota avtomatsko pripadla njemu in veselje bilo popolno.

S ponosom sporočamo, da bomo Kamničani zopet imeli olimpijca. Iz Lokostrelskega kluba Kamnik sta se na članske Olimpijske igre do sedaj uvrstila dva člana in sicer Matevž Krumpestar ( 1996 OI Atlanta) in Klemen Štrajhar (2012, OI London),  prav tako smo imeli dva naša člana na Mladinskih olimpijskih igrah in sicer: Gregor Rajh (2010, MOI Singapur) in Gašper Štrajhar (2014, MOI Nanjing), zdaj pa se bomo veselili ponovne uvrstitve, na kar smo člani kluba izjemno ponosni.

Blanka Štrajhar