Naslovnica / ŠPORT / Kamniški plezalci v balkanski plezalni Meki

Kamniški plezalci v balkanski plezalni Meki

Prva prava odprava Plezalnega kluba Kamnik je za krompirjeve počitnice popeljala 17 zagretih plezalcev s kluba in plezalnega odseka v Prilep. Z granitnimi griči obdano mestece sredi Makedonije že leta vabi plezalce s celega sveta, da se preizkusijo in zbrusijo svoje blazinice na tamkajšnih balvanih. Tudi mi smo se odločili pustiti nekaj kože na Balkanu.

V petek smo malce čez enajsto uro zvečer odrinili na cca 13 urno pot. Fantje so pridno vozili in si izmenjavali šofersko vlogo, ostali smo več ali manj spali. Okoli 12 ure smo le prispeli na cilj. Nastanili smo se v hotelu s tremi »balkanskimi« zvezdicami in se še isti dan odpravili do bližnjega sektorja.

Da bo treba pazit na konice prstov nam je bilo kar hitro jasno, tako smo lahko plezali le dva dni zapored, tretji dan pa je bil namenjen počitku in regeneraciji. Preživeli smo ga ob ohridskem jezeru.

Po zasluženem počitku smo še dva dni napenjali mišice in sledil je še en dan počitka, ki pa je bil namenjen dostavi in prevzemu. Odložili smo Nejca na skopskem letališču in tam prevzeli Ajdo.

Zadnje dni smo zbrali še vse moči in dali na kup vso motivacijo, da smo zaključili še zadnje plezalne projekte, saj je po devetih dneh balkanske avanture napočil čas za odhod.

 

Prihodnja leta se sigurno vrnemo. Prepričala pa nas ni le skala ampak tudi kultura, odlična hrana in makedonska žolta rakija.

Močni in motivirani že iščemo novo destinacijo in nove plezalne probleme.

Napisala: Mojca
Foto: Nejc Sitar in Florjan Lajmiš