Naslovnica / NOVICE / Kamniški učenci so spoznali lokalna društva in zavode

Kamniški učenci so spoznali lokalna društva in zavode

V akciji »NVO gre v šolo« se je 175 učencem II. triade OŠ Toma Brejca v Kamniku 4. oktobra, v tednu otroka, predstavilo kar 13 lokalnih društev in zavodov. Cilj akcije »NVO gre v šolo« je spodbuditi povezovanje nevladnih organizacij z osnovnimi šolami v lokalnem okolju.

Tako učenci kot učitelji so bili nad predstavitvami, ki so jih na šolah pripravili društva in zavodi navdušeni, dobrega sodelovanja si želijo tudi v bodoče. Učenci so se med drugim preizkusili v različnih spretnostih, se učili oživljanja, spoznali delo gasilcev, čebelarjev in še marsikaj.

nvo-gre-v-solo-1

»Šola sicer že dobro sodeluje z odbojkarskim in plavalnim klubom Kamnik ter s plesnimi šolami. Želimo pa si več sodelovanja s humanitarnimi organizacijami in folklornimi skupinami. Na šoli imamo tudi sekcijo Modri noski,« je povedala ravnateljica OŠ Toma Brejca Kamnik Mojca Rode Škrjanc.

nvo-gre-v-solo-5

“Z interaktivno in doživljajsko predstavitvijo so nevladne organizacije poskušale navdušiti mlade, da se aktivno vključijo v delo lokalnih društev, zavodov in ustanov ter tako v praksi, s prostovoljnim delom in iz lastnih izkušenj ugotovijo, kaj je tisto, kar jih v življenju resnično zanima. Z večjim vključevanjem mladih se bo krepilo tudi sodelovanje med generacijami in prenos znanja starejše generacije na mlajšo in obratno,” je povedala Tjaša Bajc iz Stičišča NVO osrednje Slovenije, koordinatorjem akcije v osrednjeslovenski regiji.

nvo-gre-v-solo-4

Po predstavitvah je potekala še moderirana okrogla miza, ki je bila odlična priložnost za lokalne nevladne organizacije, da so svoje programe na enem mestu predstavile učiteljskemu kolektivu in dobile povratne informacije o potrebah, željah in predlogih učiteljev za večjo možnost vključevanja v dneve dejavnosti in
posamezne predmete.

Na OŠ Toma Brejca so se predstavili Društvo botrov otrok TWIMC, Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice, Prostovoljno gasilsko društvo Kamnik, Planinsko društvo Bajtar Velika Planina, Turistično društvo Kamniška Bistrica, Čebelarsko društvo Kamnik, Zavod Oreli, Zavod za trajnostne rešitve Tunjice, Strelska družina Kamnik, Folklorna skupina Kamnik, Društvo Ključ življenja, Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami in OZRK Kamnik.

Besedilo in fotografije: Tjaša Bajc