Naslovnica / NOVICE / Kamniški vojni muzej – pomenljiv spomin na zadnjih nekaj vojn

Kamniški vojni muzej – pomenljiv spomin na zadnjih nekaj vojn

V prostorih nekdanjega skladišča orožja Teritorialne obrambe, pod kamniško avtobusno postajo, so člani zgodovinskega društva Triglav popoldne odprli muzej vojaške  ter tudi kamniške zgodovine.

Marsikdo ne ve, ampak pod kamniško avtobusno postajo se nahajajo precej veliki prostori in v enem izmed njih, v nekdanjem skladišču orožja Teritorialne obrambe, so člani zgodovinskega društva Triglav, danes odprli zanimiv muzej vojaške zgodovine. Žal ne gre za stalno, ampak zgolj začasno oz. občasno dostopno postavitev, ki jo tvorijo številni zanimivi, z vojaštvom in vojnami povezanimi artefakti iz zasebnih zbirk članov društva, delček razstave pa prikazuje tudi ostaline nekdanje proizvodnje počasi goreče vžigalne vrvice, ki so jo še do nedavnega izdelovali v KIK-u.

 

Na razstavi si je moč ogledati kronološko razvrščene različne uniforme vojsk, ki so v zadnjem stoletju in pol delovale in se bojevale na ozemlju Slovenije, od Avstro-Ogrske monarhije, do Teritorialne obrambe in Slovenske vojske.  Razstavljena je tudi precejšnja količina najrazličnejšega orožja, odlikovanj, dokumentov in drugih predmetov, ki so povezani z vojnami in vojaštvom v naših krajih.

vojni muzej kamnik 8

 

Prisotne je v imenu organizatorjev najprej pozdravil predsednik zgodovinskega društva Triglav Jernej Brajer, nato pa, po krajši uvodni predstavitvi zbirke in društva, besedo prepustil enemu izmed zadnjih še živečih partizanskih komandantov in junaku t.i. preboja na Menini planini Francu Severju – Franti, ki je zagnancem iz zgodovinskega društva Triglav iskreno čestital za lepo zbirko ter poudaril, da mora biti njen namen in smisel predvsem v tem, da obiskovalce muzejske razstave opozarja na neizprosnost vojn ter prizadevanje, da se vojne in vse grozote vojn ne bi nikdar več ponovile.

vojni muzej kamnik 12

Besedam partizanskega komandanta Franca Severja – Frante je pritegnil tudi slavnostni govornik, župan Občine Kamnik Marjan Šarec, ki je dejal, da se je potrebno boriti proti vsem vrstam ekstremizmov, saj so le-ti običajno glavni krivec za nastanek vojn.

vojni muzej kamnik 21

S simboličnim prerezom traku so vsi trije govorci kamniški muzej vojaške zgodovine tudi uradno odprli, odprtje pa sta s svojim nastopom popestrila še pevka Lana Bučevec in kitarist Matic Smolnikar.

vojni muzej kamnik 13

Kamniški Vojni muzej pod avtobusno postajo si boste zaenkrat zagotovo lahko ogledali vsaj do nedelje, razstava pa je nedvomno vredna ogleda, zato je nikar ne zamudite. Kasneje naj bi bili ogledi muzeja možni po predhodni najavi skupin.