Naslovnica / NOVICE / Kavarna Veronika in veseli knjižni molji

Kavarna Veronika in veseli knjižni molji

_DSC8160V svetu je že kar nekaj časa uveljavljen trend, da so knjigarne hkrati tudi kavarne, v Kamniku pa se utegne, že do kulturnega praznika, zgoditi ravno obratno, saj bo kamniška kavarna Veronika postala prvo malo zatočišče za knjižne molje, ki kavarno kaj radi obiskujejo že zdaj.

V nedeljo zvečer se je na spletu namreč pojavil poziv, da v Veroniki polnijo knjižne police za svoje goste, zato v ta namen odkupujejo knjige vseh vrst, starosti in tematik, kar je nemudoma sprožil vrsto pozitivnih kritik in poplavo všečkov, še posebej med tistimi, ki radi beremo, četudi, v skrajni sili, zgolj etiketo WC račke na stranišču.

Ker je vsakršna novost, še posebej pa dobra ideja, v Kamniku več kot dobrodošla, je vse skupaj vzbudilo našo pozornost, zato smo se oglasili v kavarni Veronika in najemnico Barbaro Burnik zaprosili za nekaj več informacij.

kavarna

Povedala nam je, da se v kavarni veliko bere. Pa ne zgolj časopise in revije, s katerimi so v kavarni, resnici na ljubo, res dobro založeni, ampak tudi knjige, ki jih nekaj že imajo na mizi z bralnimi vsebinami, gostje pa knjige prinesejo tudi s seboj. Še več, kar nekaj gostov si v kavarni knjigo tudi izposodi ter jo prebrano vrne. Kot nam je povedal Barbara Burnik, pa se v letu dni odkar je najemnica, še ni zgodilo, da bi katera izmed knjig izginila.

Zato je, tudi sama velika ljubiteljica branja in knjig, prišla na idejo, da bi knjižno ponudbo kavarne občutno povečala. Zaenkrat zgolj s knjigami, ki jih v kavarni odkupujejo posebej v ta namen, v prihodnosti pa bi, v sodelovanju s katero izmed založb, običajno kavarniško ponudbo želela nadgraditi in dopolniti tudi s pravo knjigarniško ponudbo knjig, tako da bi bilo mogoče knjige v kavarni tudi kupiti.

kavarna1

Knjigarna v kavarni je zaenkrat sicer še zgolj v načrtih, saj se želi Barbara Burnik najprej posvetovati z odgovornimi na Občini Kamnik, ki je lastnica kavarne, da skupaj preučijo, če ji najemna pogodba kaj takšnega sploh dopušča oz. omogoča. To najbrž ne bi smelo predstavljati večje težave, saj smo domala prepričani, da bodo na Občini Kamnik nad zanimivo idejo, ki utegne popestriti tako gostinsko, kot knjižno ponudbo mesta, navdušeni tudi sami.

Poleg že omenjenih novosti, nam je najemnica mestne kavarne zaupala še, da namerava bralni kotiček oz. knjižnico na prostem, v poletnih mesecih urediti tudi na vrtu kavarne, kjer naj bi bilo gostom na voljo celo nekaj ležalnikov, kar najbrž pomeni, da bomo tudi v Kamniku slednjič dobili stalno bralno-literarno plažo.

Nedvomno gre za razveseljive novosti, ki obetajo, da utegne kavarna Veronika počasi znova postati neformalno družabno in kulturno središče mesta, kot je bila že nekdaj.