Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / KIK off – podjetniški večer v KIK-štarterju

KIK off – podjetniški večer v KIK-štarterju

V sredo, 22. 4. 2015, je v KIK štarterju potekala predstavitev nekaterih uspešnih kamniških podjetnikov. Svoje izkušnje in pasti s katerimi se spopadajo so predstavili Ambrož Modrijan, Damjan Matičič in Urban Bergant, ki so prisotnim poskušali pojasniti, na kakšen način so prišli do današnjih rezultatov.

Ambrož Modrijan je predstavil svoj nov izdelek Octupus Cirkolesa. To so hula hop oz. plesno-rekreativni obroči, narejeni iz aluminija in prevlečeni z PVC prevleko, ki obroč ščiti pred poškodbami, obenem pa zagotavlja odličen oprijem na skoraj vseh trdih površinah, ki jih najdemo na ulici in v telovadnicah. Obroč odlično združuje šport in ples, uporabniku pa pusti nepozabne občutke. Vsak obroč je narejen posebej za njegovega uporabnika. Ambrož nam je podrobno razložil s kakšnimi in koliko težavami se je moral spopasti, preden je sploh prišel do nekega rezultata. Izvedeli smo kakšne stvari te lahko ovirajo na poti, kot npr. neprimeren delovni prostor, finance, pomanjkanje časa… Njegov namen pa je, da bi hula hop obroče spravil na vsaj takšno raven popularnosti, kot ga ima rolkanje. Spoznali smo, da je, kot vsi, začel domala z nič, sedaj pa mu počasi že začenja uspevati.

kikoff

Damjan Matičič je že leta 2013 ustanovil start up podjetje – Koofr (start up leta 2013). Koofr je ekipa šestih zaposlenih, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za računalništvo v oblaku in omogoča enostavno shranjevanje osebnih in poslovnih podatkov na internetu. V Koofr lahko naložite dokumente, slike, glasbo, filme, skratka vse, kar je v digitalni obliki in do njih dostopate z računalnikom, mobilnikom ali tablico. Damjan nam je zaupal, da je bil pred tem zaposlen že marsikje drugje, prav tako pa tudi njegovi sodelavci, kar jim je pomagalo pri navezovanju poslovnih stikov. Razkril nam je tudi, da so imeli veliko srečo, saj so bili ob praven trenutku na pravem mestu, seznanil pa nas je tudi z nekaj teorijami za katere so prepričani, da so lahko v veliko pomoč. Tako se je začela njihova kariera in njihovi cilji so, zaradi odličnega znanja in storitve, ki jo ponujajo, postali zelo visoki.

kikoff1

Urban Bergant je predstavil podjetje Elektrina. Elektrina je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem elektronike in programske opreme. V podjetju so zaposleni strokovnjaki s področja elektrotehnike, računalništva in naravoslovja. Na primeru vremenske postaje Netatmo in toplotne črpalke Kronoterm, sta bila praktično prikazana dva sistema: prvi samo zbira in posreduje podatke v oblak, drugi prenaša informacije/zahteve v realnem času med toplotno črpalko in uporabnikom. Urban je svoje mišljenje in svoja prepričanja , o tem kako je treba vse začeti, odlično razložil in utemeljil. Njegov poduk bo mladim ustvarjalcem oz. podjetnikom zagotovo prišel prav, saj je natančno povedal kako se je potrebno vse skupaj najprej zamisliti, nato to prenesti na papir in te postopke nadaljevati, dokler ne prideš do tega da ustvariš odličen izdelek.

Urša Strajnar

X