Naslovnica / NOVICE / Klimatska naprava Zdravstvenega doma s hrupom moti sosede

Klimatska naprava Zdravstvenega doma s hrupom moti sosede

Sosedje, ki živijo v neposredni bližini Zdravstvenega doma dr. Julija Polca v Kamniku, že dlje časa opozarjajo na moteč hrup, ki ga povzroča klimatska naprava Zdravstvenega doma. Vodstvo ZD Kamnik je sicer že pred časom sprejelo določene ukrepe, ki so hrup oz. šum sicer zmanjšale, vendar očitno ne tudi povsem odpravile, zato napovedujejo, da bodo poskusili moteč zvok ventilatorja in oddušnika, omiliti z montažo dodatnega dušilca in izolacije, so pa že namestili programsko uro, tako da klimatska naprava nič več ne deluje preko noči in vikendov.

Težave s hrupom, ki ga povzroča glasen prezračevalni oz. klimatski sistem Zdravstvenega doma Kamnik, se vlečejo že kar nekaj časa, bližnji sosedje, pa so na vodstvo zdravstvenega doma že pred leti naslovili vrsto pritožb. V teh vročih dneh, ko je delovanje klimatskega sistema še posebej intenzivno, pa je težava še posebej izrazita, še sploh, ker se je v minulih tednih dogajalo tudi to, da so klimatske naprave zdravstvenega doma delovale tudi prek vikendov.

Preko dneva je vse skupaj, spričo hrupa prometa in del, ki trenutno potekajo v bližini ZD Kamnik, vse skupaj še znosno, saj se zvok, ki ga povzroča klimatska naprava nekako porazgubi v običajnem dnevnem vrvežu, vse skupaj pa postane precej moteče v popoldanskih urah in zvečer oz. ponoči. Ventilator klimatske naprave se vsakih nekaj minut ritmično vklaplja in izklaplja, brnenje oz. bučanje, ki ga povzroča ventilator v oddušniku, pa moti ter tudi zbuja sosede. Sicer bi težko rekli, da gre za zelo glasen hrup, prej za nekakšno ritmično, nizko frekvenčno zvenenje oz. bučanje, ki pa je, še posebej v večernem in nočnem času vseeno zelo moteče. Celo toliko, da so se eni izmed bližnjih sosedov zdravstvenega doma odločili preseliti spalnico na drug konec hiše. Seveda pa vsi sosedje, ki živijo v neposredni bližini zdravstvenega doma, te možnosti nimajo.

zd kamnik klima1

Vodstvo ZD Kamnik je v zvezi z odpravljanjem hrupa, ki ga povzroča njihova klimatska naprava, sicer že izvedlo nekaj ukrepov, ki so težave v preteklosti sicer že precej omilile, še vedno pa ne povsem odpravile, zaradi česar postajajo tamkaj živeči občani vse bolj nejevoljni.

Kot nam je odgovoril direktor ZD Kamnik dr. Sašo Rebolj (kljub temu, da je trenutno na dopustu), so se težave začele pred leti, ko je bilo na podstrešje ZD Kamnik, kjer se nahajajo klimatske naprave, vgrajen ventilator z oddušnikom. Kmalu po montaži oddušnika se je v ZD oglasil predstavnik sosedov, ki je vodstvo zdravstvenega doma seznanil, da zvok, ki ga povzroča klimatska naprava moti sosede ter vprašal, če obstaja kaka rešitev, ki bi ublažila hrup oz. šum. Spričo tega je bil na oddušnik, pred približno dvema letoma, nameščen dušilec zvoka, ki je šum oz. hrup ublažil, sosedje, pa so bili s to rešitvijo takrat zadovoljni.

Direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj nam je še zaupal, da vodstvo zdravstvenega doma od takrat še ni prijelo kake pritožbe sosedov, oz. da z morebitno pritožbo, glede na to, da je na dopustu, še ni seznanjen, vendar vseeno dopušča možnost, da imajo, zaradi ekstremnega poletja, klimatske naprave težko delo za zagotavljanje normalnih temperatur za bolnike in osebje zdravstvenega doma, zaradi ima najbrž tudi omenjeni ventilator v tem, domala tropskem obdobju, več dela kot običajno.

Ker je bližnje sosede ZD Kamnik še posebej motilo to, da je (bila) klimatska naprava vključena tudi ponoči in celo prek vikendov, so v zdravstvenem domu njeno delovanje uredili s programsko uro, tako da bodo imeli sosedje odslej mir vsaj ponoči ter ob sobotah in nedeljah, saj bo klimatska naprava delovala zgolj v času med 6:10 zjutraj in 20. uro zvečer, in ne več med 5. in 21.30, kot prej. Razen tega, pa nameravajo v ZD Kamnik v oddušnik vgraditi še en dušilec zvoka ter poskrbeti tudi za dodatno izolacijo samega oddušnika.

Sosedje zdravstvenega doma se zato nadejajo, da bodo ukrepi za zmanjšanje hrupa klimatske naprave čim prej izvedeni, predvsem pa tega, da bodo uspešno ublažili moteč hrup, ki jim je kratil mir in spanec. Še posebej v teh, neznosno vročih poletnih dneh, ko bi si tudi sami želeli nekaj nemotene sprostitve in mirnega počitka v večernem hladu.

Kot vse kaže, jim bo potrebno zgolj še nekoliko potrpeti, saj nam je direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj zagotovil, da se na odpravljanju oz. zmanjševanju zvoka, ki moti sosede, intenzivno dela. Njihovemu serviserju oz. monterju je naročeno, da preveri vse možnosti, da bi se, na kakršen koli možni način, prezračevanje slišalo čim manj. Tudi z izolacijo oddušnika in temeljitim preverjanjem prezračevalnega sistema, da se ugotovi, ali karkoli v odvodih zraka povzroča odvečen piš oz. hrup. Ob tem se direktor nadeja, da bo,  v dobrobit dobrih medsosedskih odnosov s sosedi zdravstvenega doma, vse skupaj rešeno in urejeno v najkrajšam možnem času oz. vsaj do naslednjega vročinskega vala, da njihova klimatska naprava, ne bo več povzročala nejevolje pri sosedih.