Naslovnica / NOVICE / Klinc pa Podokničar

Klinc pa Podokničar

Če se na enem mestu najdeta dva »patrona« kot sta Podokničar in Miro Klinc, ki ga marsikdo (ne)pozna tudi kot Klobasekovega Pepija, potem ste lahko prepričani, da je prav zares veselo.

Brez bojazni, kljub naslovu se Podokničar se ni nikomur zameril, razen mogoče nekdanjemu blejskemu županu, ko se je ponorčeval iz blejske naivnosti in nikoli videnih petrodolarjev nekega šejka, ki si je Blejce privoščil nekako tako, kot svoje čase Legatov Tonček Bohinjce. Le prejšnji torek je na snemanje oddaje Veselje s Podokničarjem povabil legendarnega Mira Klinca, ki je bil zagotovo eden izmed najzabavnejših in najzgovornejših sogovornikov, kar jih je bilo doslej v gosteh v oddaji.

klinc_podoknicar6

 

Nič čudnega, Miro Klinc, ki ga nekateri bolj poznajo kot Klobasekovega Pepija, ali tudi ne, kajti nekateri sploh ne vedo, da gre za eno in isto osebo, je namazan z vsemi žavbami in je na Podokničarjeva hudomušna drezanja odgovarjal z enako mero navihanosti, tako da se je velika restavracija gostilne stresala v sproščenem smehu kot nesrečni Nepal, le da tu k sreči ni bilo žrtev, le koga so utegnile naslednji dan boleti trebušne mišice.

Na račun Mirovega priimka je padlo kar nekaj zabavnih domislic, saj se nenazadnje iz svojega priimka rad poheca tudi sam. Napisal je celo skladbo »Klinc, pa taka muska«, dasiravno Klinčeva glasba ni prav nič »klinčeva«. Priča temu je tudi skorajšnja tridesetletnica Ansambla Mira Klinca, ki jo bodo poleti proslavili z velikim koncertom, pri cerkvi sv. Neže, v Libojah. Skratka, Miro in Podokničar sta ga dobro »pokala« in zabavala tako goste v gostilni, kot gledalce pred TV sprejemniki.

 

klinc_podoknicar46

 

Kamniški konec prav preseneča, kajti kdo bi si mislil, da na Kamniškem premoremo toliko imenitnih in zabavnih veselih družb. Ena izmed takšnih so tudi Pivniki, oz. člani družbe Pivnik d.b.o. – družbe brez odgovornosti, ki so svojo prisotnostjo dobro prispevali k veselemu vzdušju, kar pa ni nič čudnega, saj so med njimi v glavnem sami veseljaki, ki se radi zabavajo in še raje potepajo.

klinc_podoknicar70

 

Delovni utrip veselih Pivnikov, ki jih je okrog 50, prihajajo pa v glavnem iz spodnjega konca Tuhinjske doline, čeprav je med njimi najti tudi kakega Tunjičana in še koga, je na kratko predstavil Jernej Štrajhar oz. Nejc, ki je Podokničarju zaupal, da si je potrebno članstvo v družbi zaslužiti s pripravniško dobo. Kandidat za vstop v družbo mora namreč preživeti daljši čas budnega opazovanja, temeljni pogoj za sprejem v družbo brez odgovornosti, pa je pravilno nazdravljanje.

Četudi brez odgovornosti, si Pivniki krajšajo čas s pripravo pravih kolin, imajo celo svojo zastavo, obvezno pa morajo vsaj enkrat letno na izlet, ki je najpogosteje kulturno-izobraževalnega značaja, saj se največkrat odvija v času trgatve, delajo pa tudi neuraden popis zidanic.

klinc_podoknicar64

 

Njihovo večletno kulturno-izobraževalno udejstvovanje je porodilo tudi številne prijateljske vezi, tako da so na tokratno oddajo s seboj pripeljali celo ljudske godce iz Podčetrtka, Ansambel »Ga še ni blu«, ki prav imenitno godejo in igrajo na različne, povečini kar na doma izdelane inštrumente.

klinc_podoknicar54

 

Nekoliko jo je, kot običajno, kljub prisotnosti ljube ženičke Anice, »zagodel« tudi Krčmar, ki mu je zdravnik predpisal zgolj dva kozarca dnevno, ampak Krčmar se je znašel in spričo nepopolnih navodil, posegel po kozarcu od kumaric. Se pač znajde.

 

klinc_podoknicar77

 

Je pa Krčmarjev kozarec prišel prav Pivnikom, ki jih je Miro Klinc povabil na veselico ob jubileju ansambla ter jim pri tem vsakemu obljubil tudi dva kozarca pijače, ob čemer so Pivniki nemudoma prišli na idejo, da bi se poslužili Krčmarjeve ukane. Ampak najbrž se jim ukan ne bo treba posluževati, saj se je Miro, pa čeprav z onega konca hribov, kjer Gorenjci veljajo za razsipneže, izkazal tudi s tem, ko je zakoncema Kosirnik, ki sta ta dan praznovala obletnico poroke, podaril tudi svojo zgoščenko.

klinc_podoknicar28

 

Kot vedno, se je izkazal tudi kuharski mojster Janez Uršič, ki je znova pripravil celo mizo izvrstnih dobrot. Najbrž so besede povsem odveč, saj so dovolj zgovorne že same fotografije, dasiravno ne morejo pričarati vseh vonjav in okusov, kajti za kaj takšnega bo treba kar k Planinskemu orlu, kamor ste prisrčno vabljeni. Miza se je tokrat šibila pod različnimi jedmi, med katerimi je bil tudi zobatec, medvedov golaž, različni stiskači, štruklji in še cel kup drugih, nekoliko lažjih, bolj pomladno-poletno obarvanih jedi. Počasi že razmišljamo o dopustu, mar ne?

 

Na dopustu se prileže tudi dobra glasba in če boste kje med dopustovanjem in počitnikovanjem zasledili, da igra Ekstra Band, nič ne odlašajte in jim kar prisluhnite. Zasedba je med oddajo skrbela za vesele viže in treba je reči, da igrajo prav imenitno, četudi jo je ravno med izvedbo njihove skladbe nekoliko zagodla tehnika. Skurilo je namreč električni podaljšek, ki pač ni bil ekstra.

klinc_podoknicar2

Skratka, oddaja je bila prav zares vesela in zabavna, žal pa smo, spričo preštevilnih obveznosti zamudili sobotno ponovitev. Upamo, da je vi niste in da ste se ob ogledu zabavali vsaj toliko, kot smo se vsi, ki smo bili prisotni ob njenem nastajanju.

klinc_podoknicar1

Zagotovo pa ne bomo zamudili današnje nove oddaje, katere neposredni prenos se bo na Golica TV začel ob 20. uri.

Če se ne motimo, pride v goste pregovorno zgovoren Ivan Sivec, zato bo zagotovo znova zelo veselo.