Naslovnica / ŠPORT / Klubski večer PKK – poletni tabor plezalcev na Češkem

Klubski večer PKK – poletni tabor plezalcev na Češkem

Plezalni klub Kamnik je mlade plezalce tudi letos med poletnimi počitnicami v avgustu odpeljal na plezalni tabor v tujino. Lanskoletni plezariji v Frankenjuri v Nemčiji je letos sledila plezarija  v granitnih balvanih v okolici mesta Petrohrad na Češkem.

Plezalnega tabora na Češkem se je udeležilo 12 mladih plezalcev in 3 spremljevalci, ki so se z dvema kombijema odpeljali na pot. Po dobrih 600 prevoženih kilometrih in 9 urah vožnje smo prispeli na cilj – v autokamp Jesenice. Tukaj smo postavili šotore in se nastanili za čas naših plezalnih počitnic. Prvo jutro smo se zbudili v moker dan, ki je dobro zmočil skalo v okolici. Zato smo za prve poskuse na granitnih balvanih kar dolgo iskali suho skalo. Peter in Aljaž sta takoj zlezla svojo prvo 7ko in to kar Žihadlo SD 7c+.

 

Sledila sta dva lepa dneva, ki smo jih seveda dodobra izkoristili za plezanje v sencah dreves. V lepem vremenu smo se napenjali v sektorju Brana in bili uspešni v balvanih do 7B+. Tretji dan smo našli zelo lepe balvane v gozdičku pod gradom. Spet sta po 7C+ posegla Peter in Aljaž, Katri pa je uspelo v svoji prvi 7ki.

Četrti dan smo počivali in ga izkoristili za obisk 80km oddaljene prestolnice Češke, mesta Praga. S spočitimi rokami, a utrujenimi  nogami od hoje po glavnem mestu Češke, smo naslednji dan spet plezali balvane. Zaman smo iskali oprimke, saj so bili vsi balvani kot veliki jajci in je bilo vse sloparsko. A to ni oviralo Aljaža, ki je edini uspel v “super mantlu” 7C+. Ker je bil dan sončen in kar topel, smo s plezanjem zaključili malo prej in se odšli osvežiti v bližnje jezerce.

Predzadnji plezalni dan je ponovno zmagala narava, saj nas je presenetil dež, ki je ponehal šele popoldan, zato smo se odpravili v 50km oddaljen Plzen in obiskali tamkajšnjo umetno balvansko steno. Dan smo zaključili z nočnim sprehodom po mestu Plzen.

 

Zadnji plezalni dan smo se spet podali v balvane pod gradom, ki so bili na srečo že suhi, zato smo se z ostrimi majhnimi oprimki borili do noči, oziroma dokler niso bili vsi prsti in še kaj drugega krvavi. Najbolj borbena sta bila Žiga in Jakob ki sta se z ostrim granitom borila, dokler nista na skali dobesedno pustila vse kože in nekaj krvi s prstov in kolen. Zjutraj pa smo le še pospravili šotore, spakirali in se odpravili na pot proti domu.

pkk-ceska-2

Našo plezarijo na Češkem v besedi in fotografiji bomo obširneje predstavili na našem klubskem večeru v četrtek, 22.9.2016 ob 21h, v balvanskem plezalnem centru. Vstop prost! Podoživeli bomo plezalske užitke letošnjega poletja in se dobro imeli. Vabljeni vsi, ki vas zanima videti vse naše preplezane izzive,  pa tudi tisti, ki še ne veste kako to zgleda. Morda vas plezanje tako osvoji, da se nam pridružite v jesenski Šoli športnega plezanja, katere uvodni sestanek je 30.9.2016 ob 20.00 v balvanskem plezalnem centru.

Rajko Zajc, Monika Povšič