Naslovnica / Napovedi in obvestila / Ko kaplja in curlja – Ste vedeli, da urin uhaja vsakemu desetemu človeku?

Ko kaplja in curlja – Ste vedeli, da urin uhaja vsakemu desetemu človeku?

Se vam dogaja, da morate na stranišče več kot 8-krat na dan in več kot 2-krat ponoči? Vam urin uhaja, ko kašljate, se smejite ali kaj težjega dvignete, vam uide že na poti do stranišča? Pozitiven odgovor najverjetneje pomeni, da vas je že doletela urinska inkontinenca. Nehoteno oziroma nekontrolirano uhajanje urina – od kapljic pa do izlivov v curkih – prizadene tako moške kot ženske vseh starosti, takšne težave pa ima kar 10 odstotkov vseh ljudi, večinoma starejših.

Vzrokov za uhajanje urina je veliko

Pri ženskah je urinska inkontinenca kar dvakrat pogostejša kot pri moških. Večinoma so vzroki zanjo povezani s starostjo, zaradi katere se manjša elastičnost mehurja, ki se zato ne prazni popolnoma. Za uhajanje so krive tudi nekatere bolezni, prekomerna telesna teža in premalo gibanja. Pri ženskah so med glavnimi vzroki inkontinence težavni porodi, pri starejših moških pa do nje najpogosteje prihaja zaradi povečane prostate, zaradi posledic kirurških posegov v urogenitalnem področju ali zapore sečnice.

 Življenje z inkontinenco ni lahko

Ljudje zaradi uhajanja urina čutijo zadrego in občutek sramu, pogosto nehajo hoditi v družbo ali celo postanejo depresivni. Mnogi si ne priznajo, da so inkontinentni, o težavi nočejo govoriti, jo prikrivajo in pogosto pomoči sploh ne iščejo. Toda težave niso nerešljive. Da bi bolezen prehitro napredovala, preprečimo z zdravim načinom življenja, z zmerno telesno aktivnostjo in zdravo prehrano. Za boljšo kontrolo zadrževanja urina koristijo telesne vaje za krepitev mišic medeničnega dna (keglove vaje), priporočljivo je tudi pitje vode in čajev, da sečila lahko delujejo optimalno. Seveda pa je nujen tudi obisk pri zdravniku, kajti on bo ocenil ali delovanje mehurja lahko popravimo z zdravili ali pa morda potrebujemo operacijo, ki nas bo rešila tegob.

Težave s kožo pri inkontinenci niso neizogibne

Ker se pri inkontinenci srečamo z dolgotrajno uporabo vložkov ali predlog oziroma plenic, se težko izognemo težavam s kožo. Najpogostejša so vnetja. Ta nastajajo zato, ker je koža  izpostavljena urinu, ne diha, se pregreva in jo ves čas drgne mokro perilo ali slabo izbran pripomoček. Zelo pogosto so namreč za težave krivi materiali, iz katerih so vpojni pripomočki sestavljeni. Kaj torej lahko storimo, da bi ohranili kožo nepoškodovano in ji zagotovili potrebno zračnost, suhost ter udobje? Najbolj enostaven ukrep, da preprečimo vnetja in poškodbe, je uporaba predlog iz pravih materialov. V Tosaminih Belih štacuncah imamo zelo raznovrstno ponudbo kakovostnih predlog iz različnih materialov. V Tosaminih Belih štacuncah imamo zelo raznovrstno ponudbo kakovostnih predlog iz različnih materialov.

Pripomočki za inkontinenco so drugačni kot higienski vložki

Pripomočki za vpijanje urina so po svoji strukturi podobni higienskim vložkom in ščitnikom perila, a se po sestavi razlikujejo od tistih za vpijanje menstrualne krvi.

Predloge za inkontinenco so predvsem bolj vpojne. Tudi njihova zgornja plast je drugačna: narejena je tako, da tekočine ne vpija, ampak jo prepušča v notranjost in prepreči njen povratek na površino. Zelo dragocena pa je še ena značilnost predlog: vsebujejo nevtralizator neprijetnih vonjav.

Bela štacunca je nekaj posebnega; le če jo boste obiskali, boste vedeli, zakaj…

Poiščite nas v Kamniku, na Ljubljanski cesti 4F.

Tosama d.o.o.