Naslovnica / Dogodek / Emil Milan Kuferšin – Bil sem kuhar maršala Tita

Emil Milan Kuferšin – Bil sem kuhar maršala Tita

kuhar_titaV torek, 28. aprila 2015, ob 19. uri, vas vabimo na predstavitev knjige Bil sem kuhar maršala Tita, ki jo je napisal Emil Milan Kuferšin.

»Ob neki bolj rani večerji oziroma banketu, ob obisku visokega državnika na Brdu, sem pripravil v težkih kristalnih skledah, seveda z ledom, najbolj kakovosten ruski kaviar. V večje sklede sem dodal ledene kocke, v katere sem skril dve bateriji, nanje povezane štiri male žarnice in sicer obarvane, dve zeleni in dve rdeči.«

Emil Milan Kuferšin je po materi Trzinec, po očetu pa Primorec. Za kuharja se je izučil leta 1962 v Grand hotel Union v Ljubljani. Nato je odšel v službo v hotel Lev, od tod pa so ga leta 1969 nagovorili naj pride v službo v takratno republiško skupščino. Tam je ostal polnih 34 let kot vodja kuhinje. Med leti 1973 do 1978 je bil na Brdu, v tedanji grajski kuhinji tudi kuhar maršala Tita.

V knjigi opisuje svojo mladost, ki je dokaj zanimiva, zlasti otroška leta. Opisuje vajeniško dobo, prve ljubezni in družino. Opisani so dogodki, kako in kdaj je pisatelj prišel na Brdo in kdaj in zakaj je prenehal biti maršalov kuhar. V knjigi je opisanih tudi nekaj takratnih jedilnikov ob visokih obiskih raznih državnikov.