Naslovnica / Dogodek / Kam so šle vse fabrike?

Kam so šle vse fabrike?

Razstava Medobčinskega muzeja Kamnik predstavlja zgodbe sedmih najpomembnejših kamniških tovarn: Titana, Svilanita, Kika, Ete, Svita, Utoka in Stola, ki imajo svoje korenine na koncu devetnajstega ali na začetku dvajsetega stoletja, vse pa so nastale predvsem na pobudo podjetnih posameznikov. S svojo zagnanostjo so skozi leta uspešno razvijali izdelke, ki jih še dandanes uporabljamo ali pa se jih vsaj z nemalo ponosa spominjamo.

Skozi fotografsko gradivo, filmska pričevanja, zgodovinska dejstva in predmete poskuša razstava predstaviti, kako so tovarne preživele predvsem dve burni prelomnici: konec druge svetovne vojne in osamosvojitev Slovenije s posledičnimi spremembami družbenega sistema. S kamniško industrijo smo bili bolj ali manj povezani vsi Kamničani in okoličani: v njej so bili verjetno zaposleni naši starši ali sorodniki. Nekatere kamniške tovarne so danes žal ostale le še v lepem ali bridkem spominu, druge pa še naprej uspešno gradijo na dolgoletni tradiciji.

Razstavo je pripravil Marko Kumer in oblikovala dr. Sonja Ifko, v muzeju so izdali tudi bogato ilustriran MALI BESEDNJAK KAMNIŠKE INDUSTRIJE.

Razstavo bo odprl župan Občine Kamnik, g. Marjan Šarec, otvoritveni ceremonial pripravljajo v Priden možicu.