Naslovnica / Dogodek / ŠKK potopisni večer: Kitajska in njena arhitektura

ŠKK potopisni večer: Kitajska in njena arhitektura

kitajskaKitajska, ki ima toliko prebivalcev kot EU, Rusija, ZDA in še celotna južna Amerika skupaj, je od leta 1978 svoj BDP povprečno povečevala z več kot 9 % stopnjo na leto. Neverjetna rast, ki je eno najrevnejših držav sveta tistega časa v 35 letih ponovno umestila med ključne svetovne velesile se odraža predvsem v številnih milijonskih velemestih, ki vznikajo kot gobe po dežju, najsodobnejši in najbolj razvejani prometni infrastrukturi, po kateri švigajo vlaki s hitrostjo nad 300 km/h, ter dvigajočim se srednjim slojem prebivalstva, ki želi izkusiti vse dobrine zahodnega sveta.

Na potopisnem večeru bom predstavil svoje doživetje enomesečnega popotovanja po vzhodnem delu države z nekaj poudarki na tradicionalni in sodobni kitajski arhitekturi. Sprehodili se bomo od tradicionalnih vasic do svetovnih metropol, pokukali v mesta duhov ter se zgražali nad ekscesnimi kopijami svetovnih ikon. Prišli bomo tudi do sodobnih arhitekturnih mojstrovin, ki dobivajo najvišja priznanja v stroki. Čakajo nas še lepote narave in kulinarična doživetja. Vaš vodnik bom arhitekt Jernej Markelj.

Lepo vabljeni na potopisni večer, ki ga bomo zaključili s poživljenimi brbončicami ob tradicionalnem obredu priprave in pitja čaja ob vodstvu Gregorja Čadeža, odličnega poznavalca kitajske kulture.