Naslovnica / POUDARJENO / Koliko lastnikov koč na Veliki planini ustrezno prazni greznice

Koliko lastnikov koč na Veliki planini ustrezno prazni greznice

Aleksander Uršič (LSU) je občinski upravi Občine Kamnik zastavil več svetniških vprašanj, ki se nanašajo kanalizacijske odplake koč in urejanju prometa na Veliki planini.

Aleksander URŠIČ (LSU): “Na 14. redni seji, 23. decembra lani je kolega Šemso Mujanović, postavil več vprašanj glede Velike planine. Kot je bilo z naše strani že večkrat povedano, nazadnje ob sprejemanju Strategije družbe Velika planina d.o.o., ne želimo, da se nam ponovijo zgodbe iz preteklih mandatov, ko se je situacije na območju Velike planine ali v podjetju Velika planina d.o.o., reševalo, ko je bilo že prepozno. Vprašanja so se navezovala na najbolj aktualne zadeve na območju čudovitih kamniških planin in zato menimo, da jih je potrebno ponavljati dokler se zadeve ne uredijo.

  • Zanima nas koliko lastnikov planinskih koč z območja Velike planine, Male planine, Gojške planine, planine Konjščice, planine Dol in Kisovca je v letošnjem letu izkoristilo možnost subvencije?

  • Ali je za letošnje leto načrtovana vzpostavitev evidence o številu koč na širšem območju Velike planine in opremljenosti le teh, glede načina odvajanja in čiščenja odpadnih voda (MKČN, nepropustne greznice, itd.) narejena?
  • Zanimajo nas podatki pridobljeni s strani JP CČN Domžale – Kamnik d.o.o., o količini pripeljanih gošč z območja Velike planine. Kakšne so skupne letne količine in število lastnikov kateri so poskrbeli za odvoz od leta 2015 naprej?

  • Koliko koč se nahaja na območju na vodovarstvenem območju, kjer je skrajni rok za ustrezno ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda določen z državnim predpisom, to je 31. december 2021?

Poleg urejanja odvajanja in čiščenja komunalne vode, je po našem mnenju predmet strogega urejanja tudi prevoz z motornimi vozili na območju Velike planine.

  • Zanima nas ali je občinsko redarstvo v letošnjem letu opravljalo nadzor in koliko kršitev je bilo zabeleženih.

Kljub temu, da je na vlogi za dovoljenje za prevoz z motornim vozilom na območju Velike planine opomba, da naj se prevoz ob sobotah, nedeljah in praznikih opravi le izjemoma, to ne velja.

V svetniški skupini Lista Sandija Uršiča še enkrat več poudarjamo, da mora Občina Kamnik, okrepiti redarsko službo, da bo le ta s svojo prisotnostjo poskrbela za večjo ozaveščenost vseh deležnikov.”

Odgovor v imenu občinske uprave sta pripravili Marjana Kadunc, višja svetovalka za gospodarske javne službe in Bogomira Skvarča Jesenšek, inšpektorica:

“Občinski svet je v lanskem letu sprejel nov Pravilnik o subvencioniranju nakupa malih komunalnih čistilnih naprav, nepretočnih greznic in hišnih črpališč na območju Občine Kamnik, s katerim se dodatno spodbuja lastnike objektov za nakup in vgradnjo čistilnih naprav oziroma nepretočnih greznic, vendar v letošnjem letu nismo prejeli nobene vloge za subvencioniranje nakupa male komunalne čistilne naprave oziroma nepretočne greznice iz omenjenih območij.

Evidence o številu koč, lastništvu ter načinu odvajanja in čiščenja odpadnih voda Občina Kamnik nima, koncesionar vodi le evidenco naročenih odvozov gošč iz objektov ter evidenco objektov, ki imajo prijavljene male komunalne čistilne naprave. Na podlagi Odloka o odvajanju komunalne in padavinske odpadne vode v Občini Kamnik so lastniki objektov dolžni sporočiti koncesionarju način odvajanja odpadnih voda ter vrsto komunalnega objekta. Občina Kamnik bo predvidoma do konca letošnjega leta skupaj s koncesionarjem pisno pozvala vse lastnike objektov ter njihove upravljavce oziroma pašne skupnosti, da sporočijo vrsto in stanje komunalnega objekta posamezne stavbe. Hkrati bo potrebno pridobiti tudi podatke o vodooskrbi (velikost zbiralnika za vode, oskrba z vodo iz drugih virov …), povprečni porabi vode v posameznem letu, vgradnji suhega stranišča ter uporabi sive vode, ter ostale podatke, ki so potrebni za vzpostavitev potrebnih evidenc.

Vodi pa se evidenca o količinah prevzetih gošč iz območja Velike planine na Centralni čistilni napravi Domžale–Kamnik.

Leto količina/tona
   
2016 59,9
2017 67,3
2018 15,9
2019 160
2020 218

 

Za leto 2021 bomo pridobili podatke konec leta.

Število lastnikov objektov, ki poskrbijo za odvoz gošč, se iz leta v leto spreminja. Na podlagi pridobljenih podatkov je bil v zadnjih nekaj letih opravljen odvoz grezničnih gošč in muljev iz približno 20 objektov ter vseh objektov, ki so v lasti družbe Velika Planina d. o. o. Objekti se nahajajo tako znotraj kot zunaj vodovarstvenih pasov. Na območju Velike planine in Planine Dol se znotraj vodovarstvenega območja nahaja 112 koč, ki imajo hišno številko, skupno pa je na tem območju 195 stavb. Od tega je približno 130 stavb, ki so namenjene kratkotrajni nastanitvi.

Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode dovoljuje lastnikom objektov, ki imajo pridobljeno gradbeno dovoljenje pred 14. 12. 2002, da znotraj vodovarstvenih območij uredijo odvajanje in čiščenje odpadnih voda v skladu z veljavnimi predpisi do 31. 12. 2021. Lastniki objektov izven vodovarstvenega območja pa morajo odvajanje in čiščenje odpadnih voda iz svojih objektov urediti do 31. 12. 2023. Ker se roki za ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda iz tovrstnih objektov (predvsem na vodovarstvenih območjih) glede na Uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode približujejo, upamo, da bo lastnikov objektov, ki bodo poskrbeli za pravilno odvajanje in čiščenje odpadnih voda iz leta v leto več, prav tako pa bodo lahko na podlagi Uredbe za kršitelje uvedeni inšpekcijski postopki s strani pristojnih institucij.

Glede vašega vprašanja o prometni ureditvi na območju Velike planine lahko povzamemo, da je omenjeno območje opredeljeno kot naravna vrednota državnega pomena. Zakon o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04 – uradno prečiščeno besedilo, 61/06 – ZDru-1, 8/10 – ZSKZ-B, 46/14, 21/18 – ZNOrg, 31/18 in 82/20; v nadaljevanju ZON) med drugim ureja tudi področje vožnje z vozili na motorni pogon v naravnem okolju. Nadzor nad vožnjo z vozili na motorni ali drug lasten pogon vozila v naravnem okolju je skladno z določbami ZON-a podeljen različnim državnim inšpekcijskim službam ter tudi Policiji.

Glede na to, da občinsko redarstvo ni pristojno za nadzor nad vožnjo z motornimi vozili, nadzora na Veliki planini ni izvajalo.”

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve