Naslovnica / ŠPORT / Košarkarski reprezentanci Vrhpolja in Stranj sta se pomerili že dvajsetič

Košarkarski reprezentanci Vrhpolja in Stranj sta se pomerili že dvajsetič

Na tradicionalnem celodnevnem košarkarskem spopadu ekip Vrhpolja in Stranj, ki merita moči že od leta 1987, je zmaga ponovno pripadla ekipi Stranj.

Vrhpolje, 13. junij 2015 – Maratonska košarkarska preizkušnja na kateri se v 12-urnem spopadu merita ekipi Vrhpolj in Stranj, ima svoje korenine v daljnem letu 1987, ko je bila na Vrhpolju, na pobudo Janeza Balantiča in Matica Romšaka, odigrana prva tekma.

Letošnja tekma je bila na nek način tudi jubilejna, saj sta se ekipi, od leta 1987, pa do danes, medsebojno pomerili že dvajsetič. V letih med 1990 in 2000 pri organizaciji tradicionalne prireditve zeva desetletna vrzel, ki bi jo lahko pripisali vojnim vihram leta 1991, ko je tekma spričo vojne odpadla, košarkarji Vrhpolja in Stranj, pa so si bojne rane lizali vse do leta 2000, ko so se, po daljšem premoru, znova srečali na igrišču.

kosarka maraton 2015 4

V medsebojnem maratonskem merjenju košarkarskega znanja in moči je bila športna sreča večkrat naklonjena ekipi Stranj, ki je zabeležila 13 zmag, medtem ko so Vrhpolje zmagale 6 krat, tekma leta 2004, pa se je končala z neodločenim izidom, saj je bila, ob izenačenem rezultatu, spričo močnega dežja, sporazumno prekinjena dobri dve uri pred iztekom.

Tudi letos je bilo na igrišču med igralci obeh vaških reprezentanc, med veteransko sekcijo, opaziti kar nekaj igralcev, ki so nastopili že na prvih tekmah, medtem ko so glavni nosilci igre postali igralci, ki v času prvih tekem še sploh niso bili rojeni.

Pri tem je nekoliko v prednosti reprezentanca Stranj, ki v zadnjih letih načrtno vzgaja in vlaga v podmladek, medtem ko se reprezentanca Vrhpolj še vedno najbolj zanaša na svoje veterane, ki so, vsaj po prikazani igri, v nekoliko boljši formi od veteranske sekcije Stranj, kar pa je bila bržčas zgolj taktična poteza stranjskih veteranov, ki so večino svojih moči prihranili za večerno zabavo.

kosarka maraton 2015 5

Naporno maratonsko tekmo, ki jo je zaznamovala huda vročina, so letos, z rezultatom 703 – 619, dobili Stranjani, vendar reprezentanca Vrhpolja že napoveduje maščevanje v prihodnjem letu.

 

kosarka maraton 2015 11

 

Prireditev, ki sicer poteka v, včasih tudi kar nekoliko hudem, tekmovalnem duhu, ima predvsem družaben značaj, saj se vsako leto vsaj pol maratona odigra v večernih urah ob koncu tekme, ko je na vrsti zabava, čemur se organizatorji niso izneverili niti letos.

Pripravili so namreč bogat spremljevalni program v katerem so nastopile plesalke plesne šole Šin-šin, za Zdravljico in zabavo po tekmi so poskrbeli The Plagiators, gledalci in ljubitelji športa, pa so se lahko zabavali tudi z nakupom srečk bogatega srečelova ter, seveda, ob nepogrešljivi gostinski stojnici, ob kateri so lahko, ob zvokih glasbe ter ob hrani in pijači, počakali na, prav tako tradicionalni, ognjemet.