Naslovnica / NOVICE / Kosci so se dobro izkazali

Kosci so se dobro izkazali

V apartmajskem naselju Term Snovik so člani Turističnega društva Tuhinjska dolina, v sodelovanju s Termami Snovik, tudi leto pripravili prikaz košnje po starem, s tem pa obudili spomin na eno izmed starih kmečkih opravil, ki se v današnjem času umikajo modernemu načinu življenja in počasi tonejo v pozabo.

Košnja se je pričelo ob 6.00 uri zjutraj, vešči kosci pa se niso izkazali zgolj s košnjo, ampak tudi s tem, da je znal vsak svojo koso tudi sklepati in nabrusiti.

Letos je sodelovalo enajst koscev, med njimi tudi 20 letni Luka iz Mengša in 15 letni Matej iz Tuhinja, ki sta se zelo dobro odrezala, za nameček pa je Matej na koncu vzel v roke še harmoniko in poskrbel za prijetno vzdušje.

Gostje apartmajskega naselja Term Snovik, ki prihajajo s cele Slovenije, od Hotize, Zreč, Novega mesta do Tolmina, so z zanimanjem opazovali in spremljali košnjo koscev z ostrimi kosami.

Po končanem delu se je širil prijeten vonj sveže pokošene trave, kosci po so se okrepčali z okusno malico, ki so jo pripravili v Termah Snovik.

Za jutranjo malico, vmesno okrepčilo in slastno sladico na koncu, pa je poskrbela Manja.

Pavla Tomec