Naslovnica / NOVICE / Križnikov pravljični festival – pravljice na poti

Križnikov pravljični festival – pravljice na poti

Križnikov pravljični festival se bo letos v Motniku odvil 10. in 11. junija, festivalski program pa napoveduje kar nekaj zanimivih novosti.

Letošnje novosti

Pravljice so vedno potovale po vsem svetu. Ustavile so se tudi v Motniku, kjer že vrsto let živi Križnikov pravljični festival.

Letošnji festival so organizatorji naslovili: Pravljice na poti – preobrazbe. Te so pojavljajo v mnogih pravljicah, marsikatere pa tudi v resničnem življenju. Včasih si jih, tako kot pravljični junaki, želimo, včasih pa tudi ne.  Zato bo zanimivo poslušati pravljice o tem, kaj se s preobrazbami in junaki dogaja.

Letošnje novosti so nastopi učencev in učenk kamniških osnovnih šol, ki so se udeležili pripovedovalske šole Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, s čimer širimo pripovedovanje in čar zgodbe na mlade generacije, nastop bobnarja Issiake Sanouja iz Burkine Faso in argentinskega glasbenika Guillerma Escalanteja ter Pravljica o pastirici Bibi, ki jo bodo predstavili štajerski jamarji. Ob 170-letnici rojstva Janka Kersnika bosta Boštjan Gorenc Pižama in Boštjan Napotnik Napo za tamale in tavelke povedala nekaj ljudskih in nekaj Kersnikovih zgodb. 

Bogat program

Festivalsko dogajanje je bogato, namenjeno različnim občinstvom, okusom in željam. Pridobivanju znanja in spretnosti pripovedovanja je namenjena Pripovedovalska delavnica z dr. Margarete Wenzel. Pripovedovalka, ki na Dunaju vodi Pripovedovalsko akademijo, bo udeležencem pokazala, kako ustvariti zgodbo, kako jo povedati na prepričljiv način in kako svoj nastop prilagoditi različnim ciljnim skupinam.

V četrtek, 9. 6. 2022ob 21. uri, bo v  Kreativni četrti Barutana, večer pripovedovanja resničnih zgodb, Story Slam. Dogodek je namenjen spontanemu pripovedovanju zgodb, ki so se dejansko zgodile ali pa so povedane na način, kot da bi bile resnične. Zanimiva ekipa pripovedovalcev in zgodb bo ponovno oživila opuščene industrijske prostore nekdanje Barutane.

JENKRET JE BIV … JEN KRIŽNIK je naslov tradicionalnega otvoritvenega večera pripovedovanja ljudskih zgodb za odrasle. Letos boste lahko v petek, 10. 6., ob 19. uri, v Motniku, prisluhnili ljudskim pravljicam s celega sveta o različnih preobrazbah – včasih jih sproži ljubezen, včasih želja po svobodi, morda se starka spremeni v lepo dekle ali pa lepo deklo v pošast.

Prekaljene pripovedovalke in pripovedovalci so: Anja Štefan, Katja Preša, Špela Frlic, Špela Regulj, Boštjan Napotnik – Napo, duo Vroča župa in Anže Slana. Za glasbene vložke bo poskrbel Luka Ovsec. Z nami bosta tudi župan občine Kamnik g. Matej Slapar in župan občine Vransko g. Franc Sušnik.

Na Vranskem bo v soboto, 11. 6. 2022, ob 9.30. uri, v Scwentnerjevi hiši, pripovedovalski dogodek KAKO SE KAJ SPREMINJA. Pravljični par Katja Puntar in Anja Bezlova vas bo popeljal v nenavadne zgodbe, kjer ljudje prevzamejo živalsko obliko in obratno, kamnoseki pa postanejo bogataši. Katja pripoveduje, Anja pa s svojimi liki poskrbi za pravljični vstop v zgodbe. Pa to ni vse – skupaj z občinstvom bo nastala še najmanj ena nova pravljica!

V soboto, 11. 6. 2022, se bo v parku Pod lipami veliko dogajalo vse od 14. ure do večera.  Vabimo vas pod krošnje starih lip na SVET PRI NAS, GLASBA IN PRAVLJICE NA GLAS. S pravljico, glasbo in igrami bomo potovali po različnih kontinentih. Preko afriških bobnov v spremstvu mojstra Issiake Sanouja iz Burkine Faso in ob zvokih piščali argentinskega glasbenika Guillerma Escalanteja bodo oddaljene dežele postale prav blizu.

V popoldanskem času, ob 16. uri, bomo lahko prisluhnili tudi otroškim zgodbam, letošnji novosti festivala. Gre za nastope osnovnošolcev, ki so se udeležili Pripovedovalske šole, ki jo je izvajala Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Ob 17. uri, bomo podelili nagrade likovnega natečaja in se srečali v Krčmi pri Križniku – pripovedovalski predstavi Roka Kušlana in Andreja Štularja. Dogodek bo povezoval Luka Korenčič, nagrajena likovna dela pa bodo tudi razstavljena.  Uro pozneje pa se bomo družili s štajerskimi jamarji in PASTIRICO BIBO – pravljica o pastirici izpod Menine planine in Dobrovelj. Pravo jamarsko pravljico, ki je delo Alenke Jelen in Klemna Volovška, bo na pravljični dan pripovedoval Jože Remšak – Zotler. Pravljično vzdušje pa bodo člani štajerskih jamarjev navdihnili s pravljičnimi pesmi in jamarsko himno.

Ob 19. uri bomo prisluhnili pripovedovanju domačinov iz Motnika in okolice. To so: Božo Zupančič, Jože Keršič, Špela Regulj, Majda Zupančič, Matevž Cene, Marjan Semprimožnik in Petra Zupančič. 

V soboto, 18. 6. 2022, ob 10.uri, se na igrišču pri gasilskem domu na Trojanah, obeta še ena pripovedovalska poslastica: ZA TAMALE IN TAVELKE. Prekaljena pripovedovalca in improvizatorja Boštjan Napotnik – Napo in Boštjan Gorenc – Pižama bosta nastop otvorila z ljudskimi klasikami za otroke, nato pa se posvetila tudi starejšim (ki bodo uživali že v otroških pravljicah) in zanje po svoje napletla nekaj Kersnikovih Kmetskih slik. Tako se bosta, ob 170. obletnici rojstva, poklonila delu Janka Kersnika.

ORGANIZATORJI festival so Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, sodelujejo pa Zavod za turizem in šport Kamnik, Zavod za turizem in šport Vransko ter Občina Lukovica.

Festival je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Dodatne informacije: Breda Podbrežnik Vukmir, 031 312 214, Katja Puntar, 031 339 782, Marjan Semprimožnik, 041 411 933

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik