Naslovnica / NOVICE / Kruh je pošel v eni uri

Kruh je pošel v eni uri

Organizatorji Dnevov narodnih noš so v eni uri brezplačno razdelili 100 kilogramov svežega kruha, ki je bil namenjen udeležencem odpovedane povorke narodnih noš.

Zaradi odpovedi zadnjega dne 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je organizatorjem, Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ostalo približno 100 kilogramov sveže pečenega kruha. Namenjen je bil udeležencem tradicionalne nedeljske povorke, a z njeno odpovedjo, je odpadla tudi pogostitev. Zato so se na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik odločili, da kruh razdelijo mimoidočim. V nasprotnem primeru bi morali celotno pošiljko, ki je bila pečena v noči na nedeljo, zavreči.

Tako so se v nedeljo ob uri, ko bi se moral začeti program festivala, v deževnemu vremenu postavili na Glavni trg v bližino glavnega odra ter vsakemu mimoidočemu ponudili kilogramsko štruco kruha. Ljudje so bili za darilo zelo hvaležni, izrazili so obžalovanje nad odpovedjo, hkrati pa se tudi strinjali, da v takšnem vremenu izpeljava tovrstne prireditve ne bi bila smiselna. Po dobri uri je kruha zmanjkalo. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik so zadovoljni, da jim dragocene hrane ni bilo treba zavreči.

Za odpoved zadnjega dne festivala so se organizatorji 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem povorke niso mogli zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo kvalitetne prireditve. Dež namreč lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v povorki, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego. Ocenili so, da bodo tako najbolje zavarovali dediščino, ki ji je ta festival posvečen.

Foto: ZTŠK Kamnik