Naslovnica / KULTURA / Kuhinjska orodjarna za prave moške

Kuhinjska orodjarna za prave moške

Sinoči je v Matični knjižnici Kamnik svojo novo knjigo, Orodjarna – Kuhinja za prave moške, predstavil Boštjan Napotnik Napo. Stari kamniški znanec, nesojeni menišč, ki je svoja gimnazijska leta preživljal kot cimer kamniških frančiškanov, dokler ga “goljfiva kača”, ni speljala izza samostanskih zidov v drugačne, bolj posvetne vode. Ampak, pregovorno veselje nuncev do kuharic je pa ostalo.

napo_orodjarna1

Boštjan Napotnik – Napo

Napo se ni mogel povsem izogniti svojemu »božjemu poslanstvu«, le da tega zdaj povečini opravlja tam »kjer bog roko ven moli«. Nomen est omen; mamomov marketinški pridigar, glas TV prodaje, krizni kuhar ene izmed najtežjih slovenskih kuharski oddaj vseh časov in, kot ocenjevalec Mladininega Konzuma, bič božji slovenskih gostiln, se Boštjan Napotnik Napo, knjižni molj in kuhinjski ščurek, odlično znajde tudi pod kuhinjskim elementom, ki mu ga je preroško napovedal že njegov zvdevek – pod kuhinjsko napo.

Četudi se naslov Napotnikove knjige glasi Orodjarna – Kuhinja za prave moške, je bila dvoranska kastrola Matične knjižnice Kamnik tokrat le na redko zakuhana s pretežno ženskim občinstvom, med katerim se je, kot cink na nedolžni juhi, le tu in tam zasvetil predstavnik moškega spola. Kot kaže se kamniški moški zlepa ne odrečejo svojemu rednemu večernemu fitnesu z daljinskim upravljalnikom, zato so na predstavitev knjige poslali zgolj svoje boljše polovice, da jim bodo znale skuhati kaj takšnega kar jim, pravim dedcem, pritiče.

orodjarna_ilustracija

Ilustracija iz knjige Orodjarna. Avtor: Ciril Horjak

Kuharska orodjarna je praktičen kuharski priročnik, ki izhaja iz osnove, da imamo vse, kar potrebujemo za kuho, že pri roki. Zato nam, še preden se lotimo kuhe, za novodobne kuhinjske pripomočke ni treba odšteti pravega malega premoženja, zaradi česar bi si lahko navsezadnje privoščili zgolj zaroštan močnik. Za pripravo dobre jedi ni treba posebej komplicirati. Običajno je dovolj odpihniti prah iz zaležanega gospodinjskega aparata in se založiti z najpomembnejšo kuharsko sestavino – časom.

Pogovor z Boštjanom Napotnikom je, sproščeno in zabavnim ščepcem kuharske samoironije, vodila direktorica Matične knjižnice Kamnik, Breda Podbrežnik Vukmir, obiskovalci, ki so se nam pošteno cedile sline, pa smo bili skorajda razočarani, da na koncu ni bilo še degustacije jedi.

Z odličnimi in duhovitimi ilustracijami Cirila Horjaka opremljeno knjigo Orodjarna – Kuhinja za prave moške si je moč izposoditi tudi v kamniški knjižnici, vendar zanjo vlada precejšnje zanimanje, zato boste, če boste imeli malček sreče, na vrsti za izposojo že okrog velike noči. Čas s čakanjem si lahko krajšate tudi s prebiranjem Napovega bloga, kjer utegnete najti precej koristnih kuharskih zanimivosti, najdete pa ga najdete na naslovu http://kruhinvino.com/

Knjigo, ki stane kako akcijsko zarebrnico manj kot 30 €, si lahko nabavite tudi v knjigarni, na knjižni polici pa ji odmerite prostor nekje med Ivačičem in Kalinškovo.