Naslovnica / NOVICE / »Kuhna na plac«

»Kuhna na plac«

Domžalčanom danes ni bilo potrebno kuhati doma, saj so se lahko dobro in poceni najedli kar na svoji mestni tržnici, kjer so pripravili različico domžalske poulične kuhinje, ki so jo preprosto poimenovali kar »Kuhna na plac«, sodeč po dobri ponudbi, množičnem obisku in širokem nasmehu domžalskega župana, pa jim je prireditev več kot odlično uspela.

kuhna na plac 4

Odkar so se v Kamniku trgovski centri razpasli kot gobe po dežju in odkar, za Kamničane nekdaj glavna domžalska atrakcija, blagovnica Vele ni več to kar je bila, se Kamničani v Domžalah, če izvzamemo obiske kina, ki je v Kamniku samo še nostalgičen spomin, v glavnem znajdemo samo še mimogrede, če ne že kar po nesreči, ako je cesta prek Mengša slučajno zaprta.

Bog se usmili, ampak skupek tistih parih, nekdaj simpatičnih vaških zaselkov na bistriškem produ, ki so jih skazili in zmešali z obilico betona ter poimenovati celo mesto, samo po sebi ni nič posebnega in, še posebej v primerjavi s prelepim Kamnikom, niti očem prav hudo všečno. Hvala bogu pa imajo Domžalčani, še posebej tisti, ki domujejo v višjih nadstropjih, vsaj to srečo, da lahko, če se le pogled obrnejo proti severu, uzrejo tudi kaj lepega.

kuhna na plac 44

Pa šalo na stran, kajti Domžalčanom je, četudi skozi kamniško stisnjene zobe, potrebno priznati, da se pošteno trudijo in so vase zagledane Kamničane v marsikateri stvari že dohiteli, če ne celo prehiteli, pa če nam je to tu gori, kjer je v Bistrici moč najti tudi še kako ribo, všeč ali ne.

kuhna na plac 48

Danes se je namreč Domžale izplačalo obiskati celo nalašč, kajti Domžalčani so na svoji mestni tržnici pripravili prav imenitno kulinarično rajanje, svojo različico (odprte) poulične kuhinje, ki so jo poimenovali povsem po domače-  »Kuhna na plac«, na kateri so se z najrazličnejšo kulinarično, pa tudi stojnično, ponudbo predstavili tako njihovi domači, kot tudi iz bližnje in daljne okolice uvoženi kuharski mojstri, ki so svoje jestvine, po sprejemljivih in dostopnih cenah, ponujali lačni trumi obiskovalcev, ki so se od vsepovsod zgrinjali na prizorišče. In to v tolikšnem številu, da so bili nad odzivom presenečeni celo organizatorji, ki so ob sladkih skrbeh uspele prireditve v glavi že načrtovali izboljšave in širjenje prizorišča v naslednjem mesecu.

kuhna na plac 27

Domžalska »Kuhna na plac« se namreč kani odvijati vsako prvo soboto v mesecu in če bo vse skupaj izgledalo vsaj približno tako kot je danes, potem se ni bati, da prireditev ne bi postala tradicionalna, zagotovo pa bo med rednimi obiskovalci prireditve tudi precej Kamničanov. Le-teh je bilo moč na domžalskem placu precej srečati že danes, tako med ponudniki, kot tudi obiskovalci. Med drugimi  smo uzrli in v objektiv ujeli tudi še vedno povsem svežo direktorico kamniškega Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Boženo Peterlin, ki si je z zanimanjem ogledala prireditev in ponudbo ter pri vsem skupaj najbrž dobila tudi kako uporabno in zanimivo idejo, ki jo utegne prinesti tudi v Kamnik. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker bomo Kamničani, najbrž tudi spričo prirojene sosedske zavisti, zdaj od nje še bolj glasno zahtevali, da se spomni še kaj bolj imenitnega od uspešne domžalske kuhinje na placu.

kuhna na plac 15

Domžalskemu županu Toniju Dragarju in organizatorjem, ki so uspeli organizirati in izpeljati prav luštno prireditev, se je zato danes lahko povsem upravičeno smejalo na vsa usta in verjamemo, da bodo na prizorišču, skupaj s svojimi sokrajani ostali vse dotlej, dokler s kruhom ne bo pomazan še zadnji kotel ter izpraznjena zadnja kupica vina, kajti tega jim danes res ne more in ne sme nihče očitati.

kuhna na plac 18

Radovednost in dobra ponudba domžalske “Kuhne na plac”, pa bodo zagotovo več kot zadosten “uržah”, da bomo tudi Kamničani šli ponovno pogledat, kaj bodo na domžalskem placu skuhali prvo soboto v maju.