Naslovnica / NOVICE / Kul petek v znamenju (odpovedanih) dnevov narodnih noš

Kul petek v znamenju (odpovedanih) dnevov narodnih noš

Včeraj se je v Kamniku odvila zanimiva in kul prireditev, ki je občanom vsaj nekoliko pričarala duha jubilejnih dnevov narodnih noš, ki so zaradi pandemije prestavljeni na naslednje leto.

Letošnji dodatni KUL petek je potekal v znamenju kamniške kulturne dediščine, kjer ni manjkalo niti slovitih »štantov« z le eno razliko, da se je namesto suhe robe prodajala okusna hrana.

Zbrane obiskovalce sta na odru pozdravila župan Matej Slapar in podžupan Aleksander Uršič, ki sta izrazila svoje zadovoljstvo in podporo dogodku in pozvala občane, naj se – tako kot na dosedanjih kulinaričnih petkih – držijo ukrepov in distance. Poudarila sta pomembnost ohranjanja naše dediščine in izročila, ob tem pa povabila vse zbrane na ogled razstave fotografij na Šutni z naslovom Slikovni utrinki prazničnega Kamnika v preteklosti.

Kljub temu, da je prireditev potekala v manjšem obsegu, tako časovno kakor tudi prostorsko, so bili vsi elementi uspešnih narodnih noš prisotni: na odru je nastopil orkester harmonikarjev Cirila Spruka, Mestna Godba Kamnik je z Društvom kamniških mažoretk Veronika odmarširala kratko povorko in odigrala svoj nastop, za ples izpod kamniških planin je poskrbela Folklorna skupina Kamnik – za pravo večerno vzdušje pa je nastopil še Ansambel Viharnik, ki je zbrane zabaval do večera.

 

Čeprav je bila tradicionalna prireditev prestavljena na prihodnje leto in je odsotnost vrtečih se kikel in vriskajočih gospodov v mestu na drugi septemberski vikend nadvse očitna, je bila združitev kulinaričnega petka in narodnih noš prijetna in silno dobrodošla domislica, ki je občane vsaj nekoliko zadovoljila in jim pripravila zanimiv posladek po katerem bodo morda le nekoliko lažje dočakali petdesetletnico dnevov narodnih noš.