Naslovnica / NOVICE / Lara Rozoničnik – prejemnica zlatega priznanja ZOTKIN TALENT 2018

Lara Rozoničnik – prejemnica zlatega priznanja ZOTKIN TALENT 2018

V soboto, 9. junija 2018, so se na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2018 zbrali najboljši učenci iz osnovnih in srednjih šol, ki so tekmovali in merili svoje znanje na različnih tekmovanjih Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), v šolskem letu 2017/2018. Prireditev je letos potekala pod častnim pokroviteljstvom prof. dr. Józsefa Györkösa, direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), prireditev pa je vodil še vedno aktualni državni prvak v citiranju števila PI, Nik Škrlec.

Na prireditev so bili povabiljeni vsi zlati nagrajenci in nagrajenke z državnih tekmovanj iz znanj in srečanj mladih raziskovalcev Slovenije v organizaciji ZOTKS. Teh je bilo letos 672. Najboljših izmed vseh zlatih povabljenih, ki so sedeli in prejeli najvišja prestižna priznanja pa je bilo 189 učencev in dijakov. Izmed njih je najvišje priznanje prejela tudi Lara Rozoničnik, učenka 9.c razreda iz OŠ Frana Albrehta iz Kamnika. Najvišje zlato državno priznanje je prejela za raziskovalno nalogo z naslovom »Arhitektura je temelj vsake literature«, pod mentorstvom učiteljice Tadeje Kilar.

Lara Rozoničnik z mentorico Tadejo Kilar.

Lara Rozoničnik se je 14. maja 2018 udeležila 52. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, ki je potekalo v Murski Soboti. Letos se je na državno tekmovanje uvrstilo 225 učencev osnovnih šol in dijakov srednjih šol, ki so svoje  raziskovalne naloge predstavili na 20-tih različnih področjih. Vsi avtorji so predhodno že šli skozi stroga regijska tekmovanja in sita regijskih komisij. Na državno tekmovanje so se tako uvrstile zares najboljše naloge s posameznih področij iz cele Slovenije. Strokovne komisije so naloge najprej ocenile pisno, nato pa je vsak raziskovalec v omejene, času nalogo komisiji še predstavil in jo zagovarjal glede na prejeta vprašanja s strani komisije. Strokovne komisije imajo vsako leto zelo težko delo, saj so naloge iz leta v leto boljše ter zahtevnejše.

Iz Osnovne šole Frana Albrehta se je na državno tekmovanje pod mentorstvom učiteljice Tadeje Kilar tako uvrstila učenka 9.c razreda, Lara Rozoničnik. Lara je z inovativno in zahtevno raziskovalno nalogo z naslovom »Arhitektura je temelj vsake literature« na državnem tekmovanju zmagala in prejela zlato priznanje z odra. S tem rezultatom je Lara tudi še dodatno potrdila svoje raziskovalno znanje saj je najvišje zlato priznanje iz odra prejela že drugo leto.

To je še en dokaz, da resnično ZNANJE ŽANJE in talentiranih mladih, ki bodo krojili tehnološki razvoj Kamnika in Slovenije ter pisali zgodovino ne manjka.

Mladi kamniški raziskovalki Lari Rozoničnik, sevda pa tudi njeni mentorici Tadeji Kilar, za izjemen dosežek iskreno čestitamo!

X