Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Letos je v Kamniku več turistov
Foto: Peter Podobnik (Arhiv ZTŠK Kamnik)

Letos je v Kamniku več turistov

Turistično destinacijo Kamnik je po začasnih podatkih Statističnega urada v prvem polletju 2022 skupaj obiskalo 15.832 obiskovalcev, od tega 7.858 domačih gostov in 7.974 tujih gostov, kar do junija kaže precej izenačeno sliko med domačimi in tujimi gosti.

Skupaj je v tem obdobju bilo v Kamniku opravljenih skupaj 37.378 nočitev, od tega je bilo nočitev domačih gostov 21.004, nočitev tujih gostov pa 16.374, kjer statistike pokažejo premoč domačih gostov. Ta rezultat je posledica koriščenja še zadnjih turističnih bonov v državi. Če primerjamo enake statistike s prvim polletjem leta 2021, vidimo, da so se razmere v turizmu opazno izboljšale tudi v Kamniku.  Obisk destinacije je bil tako v prvih šestih mesecih leta 2022 je z indeksom 331 (I–VI 2022)  za več kot trikrat presegel obisk destinacije v enakem obdobju lani, od tega je destinacijo obiskalo dvakrat več domačih obiskovalcev (indeks I–VI 2022 je 204) ter z indeksom 874 (I–VI 2022) več kot osemkrat več tujih gostov. Naj spomnimo, da je v prvih šestih mesecih leta 2021 Kamnik obiskalo 4.776 obiskovalcev, od tega 3.835 domačih in le 941 tujih.

V letu 2022 so nočitve v prvih šestih mesecih leta 2022 za več kot trikrat (indeks I–VI 2022 je bil 357) presegle nočitve v enakem obdobju lani, od tega je na destinaciji prenočilo več kot dvakrat več domačih obiskovalcev (indeks I–VI 2022 je bil 258) ter več kot sedemkrat več tujih gostov (indeks I–VI 2022 je bil 707). Naj spomnimo, da je v prvih šestih mesecih leta 2021 v Kamniku prenočilo 10.445 obiskovalcev, od tega 8.132 domačih in le 2.313 tujih.

Ko zanimivost lahko primerjamo letošnje podatke s podatki pred epidemijo iz leta 2019, ki je bilo rekordno leto turizma v Sloveniji in tudi Kamniku in sicer vidimo, da skupno število obiska na območju občine Kamnik v prvem polletju leta 2022 predstavlja že 90 odstotkov skupnega obiska v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. Ugotavljamo, da skupno število opravljenih nočitev na območju občine Kamnik v prvem polletju leta 2022 predstavlja že 96 odstotkov opravljenih nočitev iz rekordnega leta 2019, od tega za več kot 1,5 krat več nočitev domačih gostov kot v prvem polletju leta 2019 in dosega dobrih 65 odstotkov nočitev tujih gostov kot v prvih šestih mesecih predhodnega leta 2019.

Statistika obiska in nočitev destinacije v letu 2021 napram letu 2020 ter svežih začasnih podatkov za prvo poletje leta 2022 prinaša več optimizma znotraj turističnega sektorja in smo veseli, da tudi prvo poletje leta 2022 v primerjavi s prvim polletjem tako leta 2021 kot leta 2020, kaže trend rasti in tudi za Kamnik prinaša lepše rezultate. Lepo rast si obetamo tudi v glavni poletni sezoni ter v celem letu 2022.

Slovenske statistike prikazujejo, da je bilo v prvih šestih mesecih v Sloveniji 2.333.200 prihodov turistov, od tega slabih 46 % domačin in dobrih 54 % tujih turistov. V istem obdobju je bilo opravljenih 6.024.223 nočitev in sicer od tega 47 % s strani domačih gostov in 53 %   strani tujih. Tako je v Sloveniji pri primerjavi prvega polletja leta 2022 z istim obdobjem lani indeks pri obisku Slovenije 407,52, pri nočitvah pa je indeks znašal 355,121.  Z omenjenimi rezultati smo se že precej približali rekordnemu letu 2019, saj je v Sloveniji letos v pol leta prespalo skupaj slabih 5 odstotkov manj turistov kot v prvih šestih mesecih rekordnega leta 2019 in je Slovenijo obiskalo dobrih 9 odstotkov turistov manj kot v prvem polletju leta 2019.

Med tujimi turisti je v prvem polletju leta 2022 Slovenijo obiskalo in prespalo največ turistov iz Avstrije, Belgije, Bolgarije. (vir: https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/raziskave-in-analize/turizem-v-stevilkah)

Kamnik je v prvi polovici leta 2022 obiskalo največ gostov iz Hrvaške. Sledijo jim še Nemčija, Italija, Madžarska, Češka, Avstrija, Bosna in Hercegovina ter Francija.

V Kamniku pa je v prvi polovici leta 2022 prespalo največ gostov iz Ukrajine, kar je posledica nastanitev Ukrajincev zaradi vojnega žarišča in ne gre za turiste po klasični definiciji turista. Sledijo jim še Hrvaška, ki je letos presenečenje, nato Nemčija, Italija, Češka, Madžarska, Srbija, Bosna in Hercegovina ter Avstrija (do tega trenutka šele na devetem mestu).

Največ turistov je v prvem polletju 2022 prespalo v Termah Snovik (slabih 37 %), ki ostajajo največji turistični ponudnik v Kamniku. Letos so pred glavno turistično sezono različni ponudniki koč na Veliki planini zbrali vsi skupaj slabih 17 % od vseh nočitev v Kamniku. Kot samostojni turistični ponudnik pa je Slovenia Eco Resort dosegel 10 % od vseh nočitev v Kamniku.

Še vedno je za lep obisk Kamnika moč pripisati naravnim danostim in s tem povezano strategijo turizma z nekaj letnim grajenjem zelene in trajnostne identitete kraja preko trajnostnega zlatega znaka Slovenia Green Destination s katerim se ponaša Kamnik. Še vedno namreč velja, da turisti še posebno v času po-koronske krize iščejo t.i. »green & safe« (op.p. zelene in varne) destinacije, kar Kamnik s svojimi naravnimi danostmi, odgovornim ravnanjem turističnih ponudnikov in ostalega gospodarstva ter zeleno in trajnostno strategijo razvoja kamniškega turizma, vsekakor je. Želimo si, da bi vsi deležniki znali in hoteli ohraniti takšno stanje, ki nikakor ni samoumevno, saj se je predvsem v času korona krize pokazalo koliko konkurenčnih prednosti ima Kamnik pred ostalimi turističnimi destinacijami.

Nina Irt,
ZTŠK Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve