Naslovnica / KULTURA / Lira s pesmijo prežela grad Zaprice

Lira s pesmijo prežela grad Zaprice

Člani prvega pevskega društva Lira Kamnik so, skupaj s svojo valižansko gostjo Shirlie Roden, s pesmijo preželi grajsko pobočje gradu Zaprice.

Včeraj zvečer, 6. junija 2015, se je v atriju gradu Zaprice razlegle številne pesmi, ki so jih za svoj letni koncer, pod vodstvom dirigenta prof. dr. Andreja Missona, pripravili člani prvega slovenskega pevskega društva Lira.

lira letni koncert 2015 2

 

Številni obiskovalci, ki jih je ljubezen do pesmi privabila v zavetje starih grajskih zidov, so lahko prisluhnili različnemu repertoarju pesmi, med katerimi je bilo moč slišati tako narodne oz. ponarodele pesmi, kot tudi dalmatinske pesmi, priredbe slovenskih popevk ter celo Beatlesov, ki so jih zapeli liraši tudi skupaj s svojo posebno gostjo, tudi Kamničanom dobro poznano pevko Shirlie Roden iz Velike Britanije.

Po končanem uradnem delu glasbenega programa, ki ga je občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom, se glasbeno druženje na gradu še ni končalo, saj so se člani Lire, obiskovalcem, nekdanjim članom in tudi soprogam zahvalili, ne le z besedami, ampak tudi z degustacijo vrhunskih vin, ki sta jo skupaj pripravila pevec Lire Matic Romšak in Jože Koželj iz Hiše dobrih vin Koželj.

lira letni koncert 2015 6

 

Matic Romšak je ob koncu prireditve, ki jo je z vezno besedo povezovala Barbara Božič, obiskovalcem zaupal anekdoto o nakupu ledenega vina ter se, v imenu zbora, zahvalil vsem, ki Liri že dolga leta stojijo ob strani.

Ker vino in pesem sodita skupaj, je Lirin letni koncert dobil še prav poseben pevski dodatek, saj so se Liraši, osveženi s sladko kapljico rujnega vina, s kozarci v rokah še enkrat zbrali v krogu pod mogočno grajsko lipo ter skupaj z obiskovalci zapeli še nekaj pesmi, med katerimi je še posebej mogočno zazvenela Lipa zelenela je, ki ji je pritegnila tudi gostja Shirlie Roden, s katero je Lira, kot prvi evropski kontinentalni zbor, pred leti uspešno nastopila tudi na mednarodnem festivalu valižanskih pevskih zborov v Royal Albert Hall-u v Londonu.

Lirašem je tudi z letošnjim letnim koncertom uspelo pričarati še en prijeten večer, stari grajski lipi, ki raste na dvorišču gradu Zaprice, pa je ob glasbenem blagoslovu in slavospevu, ki ga je bila deležna, bržčas zrasla še kaka nova, mlada korenina ter pognalo še par novih listov.

lira letni koncert 2015 25