Naslovnica / ŠPORT / Lovro Planko, olimpijec!

Lovro Planko, olimpijec!

V preteklih dneh je Olimpijski komite Slovenije objavil imena športnikov, ki bodo od 4. do 20. februarja 2022 Slovenijo zastopali na Olimpijskih igrah v Pekingu, med njimi pa je tudi dvajsetletni kamniški biatlonec Lovro Planko.

Med 41 športniki je tudi dvajsetletni Kamničan, član Smučarskega kluba Ihan, Lovro Planko. Poleg Lovra v Peking iz biatlonskih vrst potujejo še Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan, Živa Klemenčič in Polona Klemenčič.

Na zadnji postaji pred odhodom na igre, v italijanski Anterselvi, je Lovro opravil dva odlična nastopa.

Na 20-kilometrski preizkušnji je z 39. mestom prvič osvojil točke svetovnega pokala. Po najdaljši preizkušnji, s katero se biatlonci spopadajo, je povedal:

»Prva 20-kilometrska preizkušnja je za menoj in prišel sem do prvih dveh točk, na kar sem zelo ponosen. Žal sem na zadnjem streljanju zgrešil tista dva strela. Če jih ne bi, bi bil rezultat še veliko boljši. Vseeno sem si v teku v zadnjem krogu priboril ti dve piki in sem zelo vesel. To je tudi dobro za olimpijske igre.«

V nedeljo pa so imeli fantje še generalko pred OI v štafeti, saj je Slovenija nastopila v postavi, ki je predvidena tudi za olimpijske igre.

Tekmo je, kot je to že v navadi, otvoril Miha Dovžan. Streljal je znova zelo hitro in s tremi popravami predal kot osmi. Jakov Fak je imel na strelišču nekaj smole, tako da je zdrsnil na 14. mesto, v zadnjem krogu pa vseeno ni popustil in je predal kot 13. Lovru je kot tretjemu v slovenski štafeti tokrat letelo tako na progi, kot v tarčo. Svoje delo je opravil popolnoma brezhibno, s hitrim tekom in z zadetimi desetimi streli brez poprav, in je napredoval na deveto mesto. Zadnji v ekipi, Rok Tršan je svojo nalogo opravil po pričakovanjih, v cilj pa je pritekel na 10. mestu.

Reprezentanca se zdaj vrača domov, kjer bodo opravili še en sklop treningov, nato pa upajmo, da zdravi odpotovali na Kitajsko!

Fotografije: SloSki Biathlon team, OKS