Naslovnica / NOVICE / Mala zmaga: Urgenca (zaenkrat) ostaja v Kamniku – zbranih prek 6500 podpisov peticije

Mala zmaga: Urgenca (zaenkrat) ostaja v Kamniku – zbranih prek 6500 podpisov peticije

Nasprotovanja prebivalcev, polemika in javni pritiski z odmevnim zbiranjem podpisov peticije ter vsa druga prizadevanja, ki so bila vložena v to, da enota NMP še naprej ostane v Kamniku, so že obrodili sadove. Kamniška urgenca naj bi, po zagotovilih pristojnih, vsaj še nekaj let, v nespremenjeni obliki ostala v Kamniku.

Na včerajšnjem sestanku na Ministrstvu za zdravje, ki so se ga udeležili župan Marjan Šarec, direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj in direktor CIRIUS-a Goran Pavlič, so le-ti od pristojnih dobili zagotovila, da na področju ureditve službe nujne medicinske pomoči v Kamniku, vsaj še nekaj let, ne bo prišlo do večjih sprememb. Tako ambulanta NMP Kamnik, vsaj za enkrat, še naprej ostaja v Kamniku, kako pa bo z organizacijo le-te čez leta, pa se še ne ve povsem natančno. Da urgenca, vsaj začasno, še vedno ostaja v Kamniku, sta v telefonskem pogovoru potrdila tako župan Marjan Šarec, kot tudi dr. Sašo Rebolj, oba pa poudarjata, da bosta vse dejavnosti z morebitnimi spremembami organizacije NMP na Kamniškem, budno spremljala tudi v prihodnje.

Zdi se, da Ministrstvo za zdravje, ki je vendarle podalo vsaj malce konkretnejše informacije, tako poskuša umiriti strasti in polemike, ki so jih sprožile načrtovane spremembe, prebivalci občin Kamnik in Komenda, pa smo lahko vsaj začasno nekoliko pomirjeni. Seveda to ne pomeni, da morebitnih sprememb ne bomo budno spremljali tudi v prihodnosti. Jamstvo za to je tudi veliko število podpisnikov peticije, ki jo je v slabem mesecu dni podpisalo nekaj tisoč podpisnikov. Samo na podpisnih mestih na Občini Kamnik ter v ZD Kamnik je bilo, do danes zjutraj, zbranih prek 6500 podpisov, k tem pa je potrebno prišteti še podpise zbrane v občini Komenda ter podpise, ki so jih samoiniciativno zbirali nekateri občani in skupine, tako da bo končno število podpisnikov peticije najbrž še precej večje.

Kljub nekoliko pomirjujočim zagotovilom, da bo delovanje kamniške urgence, vsaj začasno oz. še nekaj let ostalo nespremenjeno, pa se zbiranje podpisov k peticiji proti ukinitvi enote Nujne medicinske pomoči Kamnik, na podpisnih mestih v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca in v preddverju Občine Kamnik ter v občini Komenda, nadaljuje še danes in jutri, nato pa bo peticija s podpisi, kot opozorilo za prihodnje, izročena Ministrstvu za zdravje oz. delovni skupini, ki pripravlja reorganizacijo službe NMP.