Naslovnica / KULTURA / Marjan in Melisa Spruk: Bas in glas Pod skalo

Marjan in Melisa Spruk: Bas in glas Pod skalo

Sinočnja glasbena čajanka z Marjanom in Meliso Spruk v Pubu Pod skalo, je bil nedvomno obiska vreden dogodek kakršnih bi si v Kamniku želeli pogosteje oz. vsaj nekajkrat tedensko. Še posebej, če bi se odvijali kje v mestnem jedru, ali celo na zaspani Šutni, ki jo redno oživi le še bolšji trg.

Zato so redni glasbeni dogodki, ki so Pod skalo postali stalnica, četudi lučaj oddaljeni od centra, še toliko pomembnejši prispevek k utripu mesta, ki že zelo dolgo boleha nad kroničnem pomanjkanjem aktivne klubske in prireditvene scene. Pa ne v smislu večjih prireditev in veselic, ampak predvsem v smislu tovrstnih, skorajda spontanih, intimnih recitalskih večerov, ki so kot nalašč za prijeten zaključek dneva ali tedna. Če gre ob vsem skupaj za glasbeno poslastico, kakršno sta sinoči Pod skalo pripravila Marjan in Melisa Spruk, pa še toliko bolj.

Izvrsten nastop očeta in hčere, ki preigravata skladbe najrazličnejših izvajalcev, pri čemer priredbam dodata dobršno mero lastne ustvarjalnosti in glasbene iznajdljivosti, je podskalski kvartir prežel s tako prijetno melanholičnim in domala romantičnim vzdušjem, da se utegnejo ptički iz podskalske soseščine letos ženiti še pred prihodom Valentina.

basinglas5

Program, ki sta ga Marjan in Melisa pripravila za tokratni večer, je bil namreč sestavljen iz pretežno nežnih, vendar čustev in energije polnih skladb, ki znajo brez pretiranega hrupa pričarati sproščeno, umirjeno-energično vzdušje, kot nalašč za prijeten zaključek prezgodnje pomladnega dneva in še bolj kot prijetna popotnica pred skorajšnjim prihodom novega neskončnega ponedeljka.

Najbolj navdušujoče pri vsem skupaj je, da sta oče in hči, ki ob preigravanju odličnih komadov očitno uživata in se neizmerno zabavata, vse skupaj dosegla z minimalistično izvedbo, saj sta kar nekaj skladb izvedla zgolj z basom in glasom. Posrečena, domala asketska kombinacija ritma in vokala, je zgolj še enkrat potrdila reklo – manj je več, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da je kaj takšnega mogoče le pod pogojem, da izvajalec premore dovolj glasbenega znanja, samozavesti in kvalitete.

Naštetega Marjanu in Melisi Spruk zagotovo ne manjka, zato se že v naprej veselimo čim prejšnjega ponovnega glasbenega snidenja.