Naslovnica / NOVICE / Marjan Šarec župane poziva k uporu

Marjan Šarec župane poziva k uporu

Kamniški župan Marjan Šarec, zaradi vse bolj mačehovskega odnosa države do občin, svoje županske kolege iz cele Slovenije poziva k uporu in iskanju možnih ukrepov zoper sedanje stanje, saj pravi, da noče biti stečajni upravitelj občine.

Že dlje časa je znano, da država občinam nenehno zmanjšuje sredstva, hkrati pa jim ob tem nalaga oz. nanje prelaga vse večje obveznosti. Kot kaže je zaradi odnosa države do občin našemu županu Marjanu Šarcu prekipelo, saj je, na današnji seji Sveta občine Kamnik, svetnike in svetnice seznanil z vsebino pisma, ki ga je, prek Skupnosti občin Slovenije, ki ima precej pomenljivo kratico SOS, pred dnevi naslovil na svojih 212 županskih kolegov iz cele države.

Marjan Šarec v pismu poudarja, da ne gre zgolj za vprašanje (prenizke) povprečnine, ampak za celosten odnos države do občin, po vsebini pisma, v katerem svoje kolege in kolegice poziva tudi k sklicu takojšnje odprte seje in iskanju možnih ukrepih zoper sedanje stanje, pa lahko pričakujemo, da se utegne njegovemu razmišljanju in uporu pridružiti precejšnje število slovenskih županj in županov, ki, kot kamniški župan, ne pristajajo, da bi, kot neposredno izvoljeni predstavniki volivcev, opravljali vlogo stečajnih upraviteljev svojih občin.

V vladnih kabinetih se bržčas že lahko začnejo zaskrbljeno praskati po glavah, saj ne gre pozabiti, da se je župan Marjan Šarec, ki je znan tudi po svoji precejšnji trmi in neomajni volji, ob izjemni podpori občank in občanov, že pred časom odločno ter uspešno uprl državnim nameram po ukinitvi ambulante Nujne medicinske pomoči Kamnik, na široko podporo svojih županskih kolegov, predvsem pa občank in občanov, pa lahko brez dvoma računa tudi v tem primeru.

Nadejamo se, da bodo v vladi in državnih uradih, kjer so z nezadovoljstvom županov in županj že nekaj časa dobro seznanjeni, »puntarski« poziv kamniškega župana Marjana Šarca sprejeli in obravnavali z vso resnostjo ter županom in županjam ponudili sprejemljivejše rešitve, še preden se soočijo z resničnim županskim puntom, kajti prvi odzivi so že tu, osmerica županov pa se bo že prihodnji teden sestala v Kamniku.

Marjan Šarec je v svojem pismu slovenskim županjam in županom zapisal:

Spoštovane županje in župani,

po nekaj prespanih nočeh sem ugotovil, da je moje mnenje o sredinem dogajanju v Državnem svetu in Državnem zboru še vedno enako. Odločil sem se, da napišem tole pismo. Vem, nekateri boste zamahnili z roko in rekli, češ kaj bi ta »pametnjakovič« rad, drugi ga morda niti prebrali ne boste, a vseeno upam, da ne bo romalo v računalniško odložišče.

Sem pripadnik mlajše generacije županov, politikov, ki še nismo dolgo v politiki, a dovolj dolgo, da vidimo, da smer ni prava. V sredo sem bil blizu temu, da bi stopil za govornico in kaj povedal. Komu? Vladi, ki nas tako ali tako ignorira? Poslancem, ki morajo glasovati po navodilih stranke? Novinarjem, ki jih skoraj ni bilo? Ne, spoštovane županje in župani, povedal bi kaj nam samim oziroma našim stanovskim organizacijam. MI bomo morali kaj storiti, da bo drugače. Sredino dogajanje je bilo, vsaj zame, ponižujoče. Kot organizirana čredica smo se podali na balkon Državnega zbora, še sok in sendvič bi morali imeti v rokah, pa bi dajali vtis, da smo osnovnošolci na ekskurziji. Odnos vseh državnih institucij do nas je še bolj ponižujoč, kot sama višina povprečnine, čeprav ta še zdaleč ne zadošča za naše preživetje. Mi smo NEPOSREDNO izvoljeni na volitvah, z imeni in priimki, ne na podlagi kvot, računsko zapletenega proporcionalnega sistema in koalicijskih usklajevanj.

Čas je, da tudi naša organizacija (če je kaj volje, seveda) ubere drugačno taktiko in se preneha pogajati za nekaj, kar nam po zakonu pripada. V sredo se je novinarka sama spraševala, če je naša taktika pravilna. Če že drugi ugotavljajo, da ni, potem ni. Zanašati se na prepričanje, da smo ena izmed vej oblasti, je zmotno oziroma ni v skladu s tem, kako nas vidijo druge veje oblasti. Zanje nismo veja oblasti, temveč slepo črevo, ki ga pač odstraniš, če postane problematično. Ne dojemajo razsežnosti področja delovanja občin v smislu nosilca razvoja območja. Občani smo hkrati državljani, država pa skupnost lokalnih okolij, bolj ali manj razvitih.

Spoštovane županje in župani, meni ni do tega, da bi samo gledal umiranje na obroke in zraven »jamral« do bridkega konca. Ne želim biti stečajni upravitelj. Ne verjamem, da si kdorkoli izmed nas 212 županov svojo funkcijo predstavlja na tak način.

Pozivam predsedstvo SOS, da nemudoma skliče odprto sejo, kjer bomo razpravljali o možnih ukrepih zoper sedanje stanje. Vedno poudarjamo, da smo operativni, da znamo iskati rešitve, da znamo stopiti skupaj. Zdaj imamo priložnost, da to tudi udejanimo. Ponavljam, ne gre zgolj za znesek povprečnine, gre za celosten odnos države do občin. Nihče nam ne bo ničesar dal, vse si bomo morali izboriti sami. Stopimo skupaj, pozabimo na naša razhajanja, kajti naši občanke in občani potrebujejo pokončne ljudi, ki znajo biti enotni in pogumni, ne pa kimavcev. Zato so nas izvolili, ker se ne sprašujemo, zakaj se nečesa ne da storiti, temveč na kakšen način bomo storili. Ne sme zmagati problem, zmagati mora rešitev, to pa zahteva času primerno drznost!

Z upanja polnim pozdravom,

Marjan Šarec
Župan občine Kamnik