Naslovnica / Napovedi in obvestila / Martinovanja v Kamniku in okolici

Martinovanja v Kamniku in okolici

Martinovanje (11. november), je priljubljen ljudski praznik, saj se takrat zaključi jesensko delo na polju. Včasih so rekli, da je martinovo “jesenski pust”. V novembru so že naši predniki poznali praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. Ker v tem času dozori tudi vino, so ga kasneje začeli povezovati s sv. Martinom. Legenda pravi, da naj bi tudi sv. Martin spremenil vodo v vino. Na Slovenskem zato poznamo navado, da za martinovo krstijo vino oz. mošt postane vino.

Martinova pojedina je razširjen ljudski običaj, ko tradicionalno postrežejo tudi z Martinovo gosjo. Povezano je z legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med gosi, ko so ga iskali, da bi mu sporočili, da je izvoljen za škofa. Gosi naj bi ga s svojim oglašanjem izdale, zato naj bi morale na dan njegove smrti umreti.

Gos je v simboličnem smislu solarna žival, povezana z gibanjem sonca. Martinova gos označuje nižanje Sonca, božična pa njegov skorajšnji dvig. Bila je atribut keltskih, vojnih bogov, rimskega Marsa, nekoč poljedelskega boga, zato so jim gosi žrtvovali. Simbolizira tudi zdravilno moč, čuječnost (Martina naj bi gosi izdale, zato morajo na njegov god umreti), ljubezen, dih, hišno gospodinjo itn.

Martinovanja in prireditve ob sv. Martinu v Kamniku in okolici:

Gostilna Mili vrh vam  od 6.11. do 16.11. nudi martinovo kulinarično ponudbo

Gostilna Majolka vas 8.11., 9.11. ter 14.11., 15.11. ter 16.11. razvaja z martinovo pojedino in mladim vinom

Gostilnica Pri podkvi je pripravila 8.11. martinovo sobotno dopoldne

Restavracija Arboretum  bo vaše brbončice razvajala 8.11. in 9.11.  z martinovim kosilom in mladim vinom

Gostilna Pri planinskem orlu je za vas 8.11. pripravila tradicionalno »Martinovanje ob zvokih ansambla Viharnik «, pisano izbiro martinovih in domačih jedi, ki jih boste lahko poplaknili z okusnimi mladimi vini

Gostilna Repnik bo poskrbela za okusne martinove menije od 7.11. do 9.11

Gostilna Špajza pripravlja 8.11. in 15.11.« Martinovanje z Danijelom Rampretom in Andrejo Čamernik«, okušali boste mlado vino in si lahko privoščili kmečko martinovo pojedino

Vsi pa ste vabljeni pa »Martinov pohod«, 15. novembra, odhod ob 10.00 uri od Puba Pod skalo do Budnarjeve domačije

Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.