Naslovnica / NOVICE / Maškare “Gožani” v Oševku

Maškare “Gožani” v Oševku

Kot otroci smo nekdaj komaj čakali, da bo debeli četrtek oz. male maškare, ko smo se lahko prvič namaškarali in pri sosedih, brez bojazni pred »tavel’kimi« maškarami, nažicali flancat ali miško. Ta velike maškare, ki so kraljevale ostale dni, so namreč znale biti, vsaj v naših koncih, precej žleht, zato se je bilo njihovih šib, predvsem pa skelečih furmanskih »gajžel«, bolje že na daleč izogniti.

So pa male maškare v zadnjih letih, tako kot drugi pustni običaji na Kamniškem, žal, prišle kar nekoliko iz mode. Zato je tolikanj bolj razveseljivo, da se vsaj ponekod v naših krajih še ohranja starodavna navada šemljenja na debeli četrtek.

 Fotgrafije: Ditka in Tomaž Kobol

Malih maškar danes sicer ni bilo opaziti prav veliko, so pa imeli toliko več sreče v Oševku, kjer so jih maškare z Gozda nad Kamnikom oz. “Gožani” obiskale že danes. Didka in Tomaž Kobol sta bila njihovega obiska tako vesela, da sta nam poslala nekaj fotografij, ki jih z velikim veseljem delimo z bralci našega portala, Ditki in Tomažu, pa se najlepše zahvaljujemo.

Če so maškare morda že danes obiskale tudi vas in imate kako fotografijo, nam jo lahko pošljete, saj jo bomo z veseljem objavili.