Naslovnica / ŠPORT / Matej Hribar se je danes odpravil na prestižno in ekstremno gorsko-tekaško preizkušnjo Ultra trail du Mont Blanc

Matej Hribar se je danes odpravil na prestižno in ekstremno gorsko-tekaško preizkušnjo Ultra trail du Mont Blanc

Ekstremni gorski tekač Matej Hribar oz. Mato, kot mu pravijo prijatelji, se je danes odpravil na eno izmed najtežjih ultra gorsko tekaških preizkušenj Ultra trail du Mont Blanc, kjer se bo spopadel s 170 kilometrov dolgo progo, na kateri bo moral premagati tudi 10.000 metrov višinske razlike.

Gre za tekmo presežkov, zaradi velikega zanimanja gorskih tekačev iz celega sveta za Ultra trail du Mont Blanc, pa je svojevrsten uspeh in dosežek že uvrstitev na samo tekmovanje. Razen tega, da je potrebno na različnih tekmovanjih zbrati zadostno število kvalifikacijskih točk, na koncu odloča še žreb, saj se od kakih 8.000 prijavljenih tekačev, ki imajo zbranih dovolj točk, na tekmovanje uvrsti zgolj 2.300.

Matej_Hribar 11

Letos se bodo na Ultra trail-u du Mt.Blanc, ki ima med gorskimi tekači podobno prestižen pomen kot Tour de France med kolesarji, pomerili tekmovalci iz 85. držav. Med njimi bo tudi Kamničan Matej Hribar, ki je dovolj točk uspel zbrati sicer že lani, ampak na samo tekmovanje se mu je uspelo uvrstiti šele letos. Matej je namreč potrebne točke za kvalifikacije začel zbirati že leta 2013, ko se je uspešno udeleževal različnih gorsko-tekaških maratonov z razdaljami od 70 do 170 kilometrov, letos pa je imel srečo tudi pri žrebu v loterijskem bobnu, ki je izvrgel tudi njegovo številko, kar mu je omogočilo, da bo stal na štartu v središču mondenega Chamonixa, s čemer se mu bodo uresničile sanje zadnjih treh let.

Matej_HribarMato se bo moral s svojimi sotekmovalci, po trasi, ki vodi prek treh držav, podati na 170 kilometrov dolgo pot okrog masiva mogočnega Mont Blanca, najvišje gore v Alpah, kjer bo moral, razen razdalje, v limitnem času 46 ur in pol, premagati tudi kakih 10.000 metrov vzpona ter prav toliko spusta, kar je, vsaj glede višinske razlike, podobno petkratnemu zaporednemu vzponu iz Kamniške Bistrice na Grintovec.

Kot je slikovito pred odhodom v Francijo dejal Matej, bo treba ta konec tedna dati »jajca na ponk«, njegov podvig pa bo moč v živo spremljati tudi na spletni strani: http://utmb.livetrail.net/coureur.php

Za lažje spremljanje pa naj dodamo, da ima Matej Hribar – Mato startno številko  1556.

Bodo pa Mateju zagotovo v pomoč in vzpodbudo tudi vaše dobre misli in besede oz. vzpodbude iz domačega Kamnika, za kar vam bo Matej, še posebej v kriznih trenutkih, ko ga bo prijelo, da bi namesto še enkrat v hrib, raje zavil kam drugam, zagotovo zelo hvaležen.

Vsaj tako, kot je hvaležen svojim pokroviteljem, da v ultra dragem Chamonixu ne bo žejen in lačen, saj so mu Janez Uršič – Gostilna Pri planinskem orlu, Franc Košir – Goldi d.o.o, Boštjan Lavtižar – Okrepčevalnica Strelček ter prijatelj Mitja Mestek, za s seboj zavili obilno malico, za kar se jim iskreno zahvaljuje.

Mato, srečno pot in čim več sreče na tekmovanju!

 

Fotografije: Klemen Udovč