Naslovnica / NOVICE / Maturantke in maturanti generacije 2021, srečno!

Maturantke in maturanti generacije 2021, srečno!

V teh dneh Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik dokončno zapuščajo maturantke in maturanti vseh programov generacije 2021. Zbranim ob zaključku leta se je v Parku Evropa skupaj z ravnateljico Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Bernardo Trstenjak pridružil tudi župan Matej Slapar.

Letošnje maturantke in maturanti so že druga generacija, ki srednjo šolo zaključuje v nenavadnih razmerah. Skoraj polovico njihovega bivanja so preživeli po izrednem scenariju. Dijaki so bili oropani številnih skupnih dogodkov, ki so povezovali prejšnje generacije.

 

Maturantske plesa ni bilo že drugo leto zapored, ni bilo prireditev v šolski avli in Domu kulture Kamnik. Niso plesali četvorke na kamniških ulicah, onemogočene so bile ekskurzije in posebni dnevi, ki bi jih preživeli s svojimi sošolci in učitelji. Ker so se razmere nekoliko izboljšale in so dobili priložnost, da se od celotne generacije 2021 poslovijo na poseben način, drugačen od tistih, ki so jih doslej pripravljali na šoli, so združili podelitev spričeval, slovo od šole in Kamničanov ter koncert presenečenja.

Prireditev je bila namenjena dijakinjam, dijakom in zaposlenim, seveda pa so maturanti na slavnostno podelitev povabili tudi svoje bližnje. Dijakinje in dijaki gimnazije so prejeli spričevala, pridružili so se jim poklicni maturanti, ki so spričevala prejeli že pretekli teden, posebno pozornost pa so namenili tudi letošnjim trem zlatim maturantom gimnazijskega programa Jakobu Ivkoviču, Ivani Mušič Lap in Blažu Sušniku.

Ker niso mogli plesati četvorke na ulicah Kamnika, so se od Kamničanov sprva poslovili s sprehodom po Šutni, nato pa druženje nadaljevali v Parku Evropa.

Zbranim je ob tej priložnosti lepe misli namenila ravnateljica Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Bernarda Trstenjak, ki je dejala: »Veseli me, da smo danes lahko tu v središču mesta in kot šola z več kot 70-letno tradicijo praznujemo skupaj z vami. Najprej bi se, drage maturantke, dragi maturanti, želela zahvaliti prav vam. Za vse naše 4-letno sobivanje, v času v živo in na daljavo. V zadnjih dveh šolskih letih je bilo veliko omejitev in prilagoditev. Sodelovali ste z nami, nam sledili in nam zaupali, tudi v času, ko ste se skupaj s profesoricami in profesorji učili novih pedagoških pristopov pri učenju na daljavo. Tudi vam, spoštovani starši, hvala za vaše sodelovanje. Čez noč smo stopili kar v 866 učilnic in telovadnic ter skupaj z vami uspešno popeljali generacijo do zadnjega, zrelostnega izpita. In tudi vam, spoštovani pedagoški zbor, hvala za vse vaše znanje, izkušnje in modrosti, ki ste jih mladim predajali vsak dan. V sredo smo že praznovali z dijaki programov ekonomski tehnik in predšolske vzgoje. Kar 82 dijakinj in dijakov je uspešno opravilo maturo, kar šest diamantnih maturantk in devet zlatih maturantk je opravilo ta zrelostni izpit. Danes pa smo nestrpno spremljali rezultate republiškega izpitnega centra, ko smo čakali na rezultate mature za gimnazijce. 101 dijak je opravljal maturo in med njimi ste prav vsi uspešno. Čestitke tudi dijakom uspešne mature, med katerimi imamo tri zlate maturante. Danes smo na razpotju. Predali vas bomo življenju naproti. Na novi poti vam želim, da boste ohranjali svojo radovednost, ustvarjalnost, da boste razvijali akademsko pot ali pa podjetnost in predajali tiste najlepše lepote pedagoškega poklica naprej mladim. Pri tem vam želim, da boste iskali svoje poslanstvo, sledili sebi, da se boste poslušali. Ostanite srečni in bodite srčni generacija 2021.«

Župan Matej Slapar pa jim je namenil naslednje misli: »V ponos mi je, da je prav celotna generacija uspešno prestala maturo. In hvala tudi vsem profesoricam in profesorjem, ki so vas na zrelostni izpit dobro pripravili. Kot nekdanji dijak vem, kako se je treba potruditi, da ste uspešni na maturi. Odpravljate se v popolnoma nov svet. V času gimnazije je bil proces malce drugačen, kot bo sedaj. Uspešni boste toliko, kolikor boste samoiniciativni in uresničevali zastavljene cilje. V srednji šoli so vas profesorji pripravljali in vas usmerjali pri tem, sedaj pa boste mogli skozi življenje krmariti sami. Prepričan sem, da so vam starši dali zdrave temelje in boste odgovorno šli naprej po poti življenje, ki je zdaj v vaših rokah. Za svoje uspehe ali pa neuspehe boste odgovorni sami. Prepričan sem, da vam je tudi zdravo okolje na kamniški srednji šoli postavilo dobre temelje in tudi vrstniki, ki so vas spremljali v vseh teh štirih letih šolanja, s katerimi ste si delili izkušnje. Verjamem, da boste naredili tisto, kar je prav in se od vas pričakuje. Vi ste potencial naše občine in največji razvojni biser naših krajih. Veliko se od vas pričakuje in ne dovolite, da bi vas življenje zvabilo v kakšno napačno smer. Temelji so pravi, le še pogumno naprej in s kritično mislijo do vsega, kar vam prihaja na poti, sledite svojim sanjam in ciljem. Delajte tisto, kar vas veseli in če boste delali to, kar vas veseli, boste na poti uspešni. Generacija 2021 čestitke, da ste prebrodili tudi tako imenovano koronakrizo in se naučili novih metod učenja, se morda zbližali tudi z domačimi. Hvala vam za nazaj in velike upe polagamo na vas v prihodnje. Bodite energični, zagnani in kritični do vsega, kar vam prihaja na poti. Srečno generacija 2021!«

 

Za preplet misli in besed sta poskrbela Matic Hrabar in Zala Perovšek, glasbeno so dogodek obogatili člani šolske glasbene skupine Before time, kot presenečanje in zahvala za 4-letni trud pa je kamniška gimnazija maturantkam in maturantom namenila koncert skupine Joker Out.

 

Srečno maturantke in maturanti generacije 2021!

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik