Naslovnica / NOVICE / Medgeneracijsko prostovoljstvo kot orodje proti diskriminaciji starejših

Medgeneracijsko prostovoljstvo kot orodje proti diskriminaciji starejših

Letošnji dan odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše je potekal v znamenju povezovanja prostovoljcev in dobrih praks na kamniškem ter vključitvi ljudi, ki želijo zase in za druge delati dobro.

Na dnevu odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše so obiskovalci lahko prepoznali naše delo vzgoje za pozitivne vrednote, predvsem spodbujanje dobrih medsebojnih odnosov, spoštljive komunikacije in promocijo prostovoljnega dela za vse generacije. Naš dan je sodil v sklop dogodkov občinskega praznika. Obenem smo se pridružili vseslovenski akciji Dan za spremembe, ki je bil posvečen odpravljanju diskriminacije starejših.

Program je potekal od 8.00 do 12.00 ure: – predstavitev kamniškega modela za pomoč starejšim, srečanje in predstavitev kamniških osnovnošolskih prostovoljskih skupin, predstavitev dobrih praks in delavnice: spodbujamo medgeneracijsko prostovoljstvo in odpravljamo diskriminacijo starejših, ozaveščanje o življenju starejših slepih in slabovidnih; ohranimo ljudsko pesem; spoznanja o demenci; polepšajmo zunanji izgled za vse generacije – urejanje frizure in ličenje; za vsako bolezen rožca rase; meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka ter svetovanje o zdravi prehrani za starejše;   zastonj objemi, kviz o prostovoljstvu, pisanje pozitivnih misli, vpisovali smo v nova izobraževanja/skupine (na primer za prostovoljno delo, pogovorna skupina, likovna skupina), naši prostovoljci so postregli z vodo, s kavo, čajem in piškoti.

Obiskala sta nas predstavnika občine Kamnik, in sicer župan, Matej Slapar in Katja Vegel, višja svetovalka z oddelka za družbene dejavnosti Občine Kamnik.

Župan Matej Slapar se je zahvalil za strokovno delo Zavodu Oreli pri vzgoji za prostovoljstvo. Poudaril je pomen dobrih odnosov, ki se začnejo razvijati v družini. V bodoče bo potrebno za področje starejših podpreti in razviti še več dobrih rešitev, morda v smeri medgeneracijskega centra.

Roman Rener pa je povedal, da se je potrebno zavedati vsakega življenjskega obdobja ter se po 50-tem letu začeti pripravljati na starost. To pomeni različna izobraževanja ter pripravo bivalnega okolja za kvalitetno bivanje. Na starost pridejo najbolj do izraza odnosi, ki smo jih uspeli zgraditi prej, kar vodi k ravnovesju in kvalitetni starosti.

Martina Ozimek je poudarila, da se vzgoja za prostovoljstvo začne v osnovni šoli. Pomembno je razvijati odgovornost in različne veščine za komunikacijo z drugimi ljudmi.  V praksi to pomeni, da morajo prostovoljci opraviti praktične naloge pomoči sošolcem, invalidom, starejšim ter pri tem najprej pomisliti na njih, predno zadovoljijo svoje potrebe. Ob tem je potrebno strokovno ovrednotiti delo in ugotoviti, kaj in kako naprej.

Zahvalili smo se za uspešno delo in lepo predstavitev naših aktivnosti vsem prostovoljcem in  našim finančnim podpornikom: Občini Kamnik, Calcitu d.d. in klubu Rotary Kamnik.

Zavod Oreli

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve