Naslovnica / KULTURA / Koncert MePZ Odmev z gosti navdušil polno dvorano Doma kulture Kamnik

Koncert MePZ Odmev z gosti navdušil polno dvorano Doma kulture Kamnik

Prejšnji petek (27.11.2015) se je v Domu kulture Kamnik odvil prav poseben večer. Po tem, ko je pred časom Mešani pevski zbor Odmev pripravil večer slovenskih evergreenov, so poslušalcem letos s pomočjo JSKD OI Kamnik pripravili prav poseben koncert z naslovom Večer Gospel glasbe. Da je dogodek zbudil ogromno zanimanje potrjuje dejstvo, da je bil koncert razprodan, zadnji dan pa je bilo vstopnice praktično nemogoče dobiti.

Da pa bi bil večer še bolj raznolik, so v goste povabili zasedbo Prijatelji Dixielanda.

O KONCERTU

Po uspešni udeležbi na mednarodnem tekmovanju v Bratislavi, kjer so pripeli dve zlati odličji so se pevke in pevci MePZ Odmev odločili, da se za trenutek odmaknejo od sicer že tako ali tako raznovrstnega programa, ki ga izvajajo sicer in se pozabavajo s črnsko duhovno oziroma gospel glasbo.
Pod vodstvom zborovodkinje Anice Smrtnik in korepetitorke Nastje Grad so v kratkem času pripravili zanimiv program črnske duhovne glasbe s katerim so poslušalce popeljali v oddaljeni ameriški jug. Pesmi polne hrepenenja po domu, ljubezni, vere, želje po svobodi in upanja v boljši svet so poslušalce popeljale v zgodovino in resnično orisale duh časa v katerem so nastajale.

Po prvi polovici koncerta so za še dodaten čar poskrbeli Prijatelji dixielanda – zasedba pod umetniškim vodstvom Matije Gregorke ki so jo Odmevovci povabili v goste. Tako so poslušalci lahko uživali v tradicionalnih jazz pesmih, ki jih je zasedba izvedla sama ter v sodelovanju s pevkami in pevci MePZ Odmev.

Foto: Gregor Maležič

Foto: Gregor Maležič

Podobne koncerte MePZ Odmev in Prijatelji dixielanda pripravljajo tudi v drugih krajih po Sloveniji, glede na precejšnje zanimanje in prenapolnjeno dvorano se nadejamo, da se s podobnim programom v kratkem spet vrnejo v domači Kamnik. Do takrat pa MePZ Odmev lahko slišite v soboto, 26. Decembra na kar dveh dogodkih. Najprej ob 18.00 na tradicionalni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti v kulturnem domu v Šmarci, nato pa zvečer ob 20.00  na Glavnem trgu v Kamniku v sklopu dogodkov Pravljični Kamnik, ki se bo odvijal v Božično-novoletnem času.  Pripravljajo pa se tudi že na slavnostni koncert od 35. obletnici delovanja zbora, ki bo spomladi naslednje leto.

PROGRAM

MePZ Odmev (a capella):
1. This Little Light of Mine – prir. John Leavitt
2. Deep River – prir. Harry T. Burleigh
3. Shenandoah – prir. James Erb
4. Wade in the Water – prir. Norman Luboff
5. Elijah Rock – prir. Jester Hairston
6. Free at Last – prir. Jester Hariston
7. Soon ah Will Be Done – prir. William L. Dawson
8. Old Time Religion – prir. Moses Hogan
9. I Want to Thank You, Lord – prir. Moses Hogan
10. Witness – prir. Jack Halloran

Prijatelji Dixielanda:
1. I Never Shall Forget What He Has Done for Me – prir. Matija Gregorka
2. All the Way – prir. Matija Gregorka
3. Just a Little While to Rtay Here – prir. Matija Gregorka
4. Lord, Lord, Lord – prir. Matija Gregorka

Skupaj:
1. Down by the Riverside – prir. Matija Gregorka
2. Oh When the Saints – prir. Matija Gregorka
3. He’s Got the Whole World – prir. Matija Gregorka
4. Amen – prir. Matija Gregorka
5. Just a Closer Walk with Thee – prir. Matija Gregorka

O MePZ Odmev

Foto: arhiv zbora

Foto: arhiv zbora

Korenine zbora segajo v 80. leta med stene znane kamniške tovarne Titan, kjer je bil zbor ustanovljen. Leta 1990 je vodenje prevzela takrat študentka na Akademiji za glasbo, Anica Smrtnik, rojena Stele, ki za dirigentsko palico drži še danes. Številčnost zbora je skozi leta nihala od najmanj 18 pa do največ 50 pevcev. Trenutno zbor sestavlja 30 članov.

Vsakoletno se udeležuje občinskih in regijskih tekmovanj doma ter enega mednarodnega (Romunija, Poljska, Španija, Italija, Češka, Hrvaška,…), od koder se skoraj nikoli ne vrne brez najvišjih priznanj. Redno se odzovejo tudi vabilom kamniškega župana na razne občinske proslave, razstave, obletnice ter drugim vabilom širom po Sloveniji.

MePZ Odmev je zbor s tradicijo, čeprav tega ne dokazuje s povprečno starostjo članov (32 let), temveč z utečenostjo in lepo glasovno sliko. V repertoarju se najdejo stare ljudske pesmi v novejših aranžmajih, zimzelene pesmi, cerkvene pesmi, črnske duhovne ter klasične in novejše zahtevne tekmovalne skladbe. Medse vedno radi sprejmejo nove pevce,pa naj bodo glasbeno izobraženi ali ne, saj pojejo s srcem in za dušo.

O zasedbi Prijatelji dixielanda

Skupino Prijatelji Dixielanda sestavlja 8  mladih  amaterskih  godbenikov, ki želijo poustvarjati  svoje  glasbene  zamisli. Pri njihovem ustvarjanju jih vodi umetniški vodja Matija Gregorka, ki je tudi avtor večine priredb skladb.

Glasba, ki jo izvajajo, je jazz, ki ga v tujini imenujejo tudi Traditional Jazz, nekateri pa Dixieland. To je glasba prejšnjega stoletja z izvorom v New Orleansu, ki so jo sprva igrale samo črnske kapele, pozneje pa se je razširila še na sever ZDA in v Evropo.

Anže Burja,
MePZ Odmev Kamnik